Schrif­te­lijke vragen dier(on)vrien­de­lijke evene­menten


Indiendatum: 19 mrt. 2024

Den Bosch, 19 maart 2024

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: dier(on)vriendelijke evenementen

Geacht college,

Vandaag publiceerde u de brief welke vorige week zowel aan u als aan de gemeenteraad is verzonden door Caring Vets. Caring Vets is een vereniging van dierenartsen die zich uitspreekt over schendingen van dierenwelzijn. Het doel van Caring Vets is advies te geven over dierenwelzijn en zich in te zetten voor een betere bescherming van dieren. Caring Vets laat haar stem horen gebaseerd op veterinaire expertise. Caring Vets reageert middels haar schrijven op de Driekoningentocht en de intocht tijdens carnaval die recent in onze gemeente hebben plaatsgevonden en geeft haar visie op de invloed van evenementen als de genoemde op het welzijn van dieren.

Op basis van divers beeldmateriaal van de Driekoningentocht en de carnavalsintocht geeft Caring Vets aan ongemak en stress bij de dieren te constateren. Caring Vets geeft aan dat de dieren in een voor hen vreemde omgeving zijn gebracht en handelingen ondergingen die stress opleverden. Denk daarbij aan:

  • De dieren zijn uit hun kudde gehaald. Paarden, kamelen, ezels, geiten, schapen en alpaca’s zijn groepsdieren en vluchtdieren.
  • Het vervoer naar het evenement.
  • De drukte die het publiek met zich meebrengt.
  • De harde muziek.

Als reactie op eerdere bezwaren van onze partij ten aanzien van het gebruik van dieren en het in het geding brengen van het dierenwelzijn gaf de organisatie van de Driekoningentocht aan dat met het toevoegen van een adviseur dierenwelzijn aan hun commissie het dierenwelzijn wat hen betreft in orde was.[1] De organisatie adverteerde hun evenement zelf als ‘diervriendelijk’.

Caring Vets geeft in reactie hierop aan dat de aanwezigheid van een dierenarts er niet voor zorgt dat de dieren geen angst, stress of ongemak ervaren wanneer zij in een voor hen onnatuurlijke en onvoorspelbare omgeving worden gebracht. Een adviseur dierenwelzijn op een evenement verbetert het welzijn niet en vermindert de kans op een calamiteit niet. Het welzijn van de dieren was onvoldoende geborgd, geeft Caring Vets aan.

Caring Vets vraagt zowel aan u als aan de raad om de middelen van de gemeente Den Bosch niet langer in te zetten voor evenementen waar dieren gebruikt worden en vraagt om het evenementenbeleid zodanig in te richten dat er wordt gestuurd op diervrije evenementen. Caring Vets vraagt om het ontwikkelen van een langetermijnvisie, waarin dieren niet langer lijden onder de wensen van de mens. Als vereniging van dierenartsen vraagt Caring Vets aan u en de raad om dit proces te ondersteunen.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

1. Hoe kijkt u aan tegen de bevindingen van Caring Vets van het geconstateerde ongemak en stress bij de dieren die in Driekoningentocht en de carnavalsintocht en -optocht moesten meelopen?

2. Is er vanuit de gemeente toezicht geweest op het welzijn van de dieren tijdens de evenementen, vanuit de zorgplicht die de gemeente heeft? Indien ja, wat zijn uw constateringen? Indien nee, waarom niet?

3. Bent u het met Caring Vets en de Partij voor de Dieren eens dat (ook) Den Bosch moet sturen op diervrije evenementen? Zo nee, waarom niet?

Onze gemeente werkt momenteel aan een nieuw evenementenbeleid. Dit biedt mogelijkheden om voortschrijdend inzicht ten aanzien van dieren op evenementen op te nemen in het evenementenbeleid. De gemeente Tilburg heeft bijvoorbeeld in 2022 al in de APV opgenomen dat wanneer er dieren op evenementen worden gebruikt er altijd sprake moet zijn van een evenementenvergunning en op kleine evenementen die enkel worden aangemeld geen dieren gebruikt mogen worden.[2] Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de APV ook

regels op te nemen over het aantal toegestane evenementen met dieren en de verhouding tussen evenementen met en zonder dieren. Er kan hiermee een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren worden gehanteerd.[3] Een actie die u direct kan nemen is als college geen ondersteuning en samenwerking meer te bieden aan evenementen die dieren gebruiken. Hierin kunt u direct dus de keuze maken om, zoals eerder wel gebeurde, als college niet meer aanwezig te zijn/te participeren in de evenementen waar dieren gebruikt worden en evenementen waar dieren gebruikt worden niet meer te sponsoren, dan wel in een geldelijke bijdrage, dan wel in middelen in natura zoals promotie en het leveren van diensten en apparatuur voor licht en geluid.

4. Bent u bereid om in het nieuwe evenementenbeleid te sturen op diervrije evenementen middels de hiervoor genoemde mogelijkheden daartoe? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u dit, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennende?

5. Bent u bereid om als college per direct te stoppen met het participeren in evenementen waar dieren gebruikt worden? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u dit, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennende?

6. Bent u bereid om per direct te stoppen met het sponsoren van evenementen waar dieren gebruikt worden, dan wel in een geldelijke bijdrage, dan wel in middelen in natura zoals promotie en het leveren van diensten en apparatuur voor licht en geluid? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u dit, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennende?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://www.bd.nl/den-bosch/plebaan-legde-zingende-kinderen-in-sint-jan-het-zwijgen-op-maar-nu-wordt-100-jaar-driekoningen-groots-gevierd~a0f05c2b/

[2] https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR626908/12

[3] https://cms.dierenbescherming.nl/assets/common/2022_04_14_nota-dierenbescherming-gemeentelijk-dierenwelzijnsbeleid-ex.-voorwoord-en-aanpassing-wetgeving_def.pdf?_gl=1*gmmth5*_ga*NjIyOTI2NjYuMTY5OTU2MjI4Mw..*_ga_8FD6E2NET8*MTcxMDIwNTU2MS44LjEuMTcxMDIwNTYwOS4xMi4wLjA.

Indiendatum: 19 mrt. 2024
Antwoorddatum: 16 apr. 2024

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 19 maart 2024 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: inzet dieren bij evenementen

Wij hebben kennisgenomen van de brief van Caring Vets over de inzet van dieren tijdens

Driekoningen en de intocht van de prins tijdens carnaval. Wij kunnen niet achterhalen op basis van welke bronnen Caring Vets onderbouwt dat in deze situaties het dierenwelzijn in het geding is. Wij kunnen hier dus geen oordeel over geven. Organisatoren zijn verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen, wanneer dieren ingezet worden bij (onderdelen van) evenementen. Als dat het geval is, gaan we vooraf met de organisatoren in gesprek over maatregelen in het kader van veiligheid en dierenwelzijn. Daarbij wijzen wij er altijd op de richlijnen van de NVWA voor inzet van dieren bij evenementen te volgen; dit is immers de handhavende instantie.

Wij zien dat de organisatoren van de evenementen die worden aangehaald, zelf maatregelen treffen om het dierenwelzijn te borgen. Zoals door de inzet van deskundige begeleiders (vaak de eigenaren), waarmee de dieren vertrouwd zijn. Eigenaren van dieren die ingezet worden bij evenementen hebben geen belang dat het welzijn of de gezondheid van hun dier in het geding komt.

In lijn met eerdere antwoorden op raadsvragen, kunnen we nu ook enkel constateren dat er verschillend wordt gedacht over de inzet van dieren tijdens evenementen en de maatregelen die organisaties treffen om het dierenwelzijn te borgen. Het stellen van kaders ten aanzien van dierenwelzijn, c.q. de inzet van dieren bij evenementen vraagt naar ons oordeel dan ook om een uitspraak van de raad. Overigens zien we onder andere door de maatschappelijke aandacht voor de inzet van dieren tijdens evenementen, een geleidelijke afname daarvan. Zo worden sinds een aantal jaren geen pony's meer toegelaten op de gemeentelijke kermissen, is de inzet van dieren bij circussen gereguleerd en gelimiteerd, en wordt Sinterklaas tijdens de intocht in onze stad niet meer per paard vervoerd.

Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Hoe kijkt u aan tegen de bevindingen van Caring Vets van het geconstateerde ongemak en stress bij de dieren die in Driekoningen en de carnavalsintocht en -optocht moesten meelopen?

Antwoord:

Zoals in de inleiding is aangegeven is ons niet bekend op basis van welke bronnen de constateringen zijn gebaseerd.

Vraag 2:

Is er vanuit de gemeente toezicht geweest op het welzijn van de dieren tijdens evenementen, vanuit de zorgplicht die de gemeente heeft? Indien ja, wat zijn uw constateringen? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:

Tijdens grootschalige evenementen is altijd algemeen toezicht aanwezig, gericht op de openbare orde en een veilig verloop van het evenement, zowel voor mens als dier. Als er bij evenementen dieren worden ingezet, vormt dit bij het algemene toezicht een aandachtspunt. Voor zover ons bekend heeft zich tijdens de Grote optocht één incident voorgedaan, waardoor het dierenwelzijn in het geding zou kunnen komen. Door direct optreden door toezichthouders en handhavers is dit voorkomen. Zoals we ook in eerdere antwoorden op uw vragen aangaven, merken we op dat de gemeente ten aanzien van dierenwelzijn geen handhavende bevoegdheden heeft. Deze zijn belegd bij de NVWA.

Vraag 3:

Bent u het met Caring Vets en de Partij voor de Dieren eens dat (ook) Den Bosch moet sturen op diervrije evenementen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Zoals we in onze inleiding aangeven wordt er in de maatschappij verschillend gedacht over de inzet van dieren bij evenementen. We respecteren het dan ook dat u hier aandacht voor vraagt. Het stellen van kaders voor de inzet van dieren tijdens evenementen vraagt naar ons oordeel om een uitspraak van de raad.

Vraag 4:

Bent u bereid om in het nieuwe evenementenbeleid te sturen op diervrije evenementen middels de hiervoor genoemde mogelijkheden daartoe? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u die, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennende?

Antwoord:

Zie ons antwoord op vraag 3.

Vraag 5:

Bent u bereid om als college per direct te stoppen met het participeren in evenementen waar dieren gebruikt worden? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u dit, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennenden?

Antwoord:

Zie ons antwoord op vraag 3.

Vraag 6:

Bent u bereid om per direct te stoppen met het sponsoren van evenementen waar dieren gebruikt worden, dan wel in een geldelijke bijdrage, dan wel in middelen in natura zoals promotie en het leveren van diensten en apparatuur voor licht en geluid? Indien nee, waarom niet en hoe verantwoordt u dit, de bevindingen en adviezen van Caring Vets kennende?

Antwoord:

Nee. De motivering om -in welke vorm dan ook- ondersteuning te verlenen aan

evenementen, is gelegen in de meerwaarde die evenementen voor onze stad en inwoners hebben.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen CE-rapport klimaat en Klimaatimpactanalyse: doen wat nodig is om opwarming van de Aarde te voorkomen

Lees verder

Schriftelijke vragen pas op de plaats voor een passende plaats Bosch Parade & evenementen in de natuur

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer