Schrif­te­lijke vragen pas op de plaats voor een passende plaats Bosch Parade & evene­menten in de natuur


Indiendatum: 25 mrt. 2024

Den Bosch, 25 maart 2024

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: pas op de plaats voor een passende plaats Bosch Parade & evenementen in de natuur

Geacht college,

Op 15 maart jl. is de aanvraag voor de omgevingsvergunning[1] voor de Bosch Parade 2024 gepubliceerd. De beoogde locatie van het evenement betreft een gebied met bestemmingsplan water[2], wat niet primair een evenementenlocatie is en ook geen onderdeel uitmaakt van de vastgestelde locatieprofielen evenementen 2020. Ten aanzien van de bestemming “water” wordt aangegeven dat de bestemming o.a. primair dient “voor de instandhouding en ontwikkeling van natuurlijke en ecologische functies en voorzieningen en watersystemen, zodanig dat voor fauna, en in voorkomende gevallen ook flora, verbindingen ontstaan tussen natuur- en/of natuurontwikkelingsgebieden en herstel van watersystemen, in ieder geval ter plaatse van de aangegeven aanduiding 'ecologische verbindingszone”.

Bij de Bosch Parade in 2022 hebben wij geconstateerd dat de oeverbegroeien van de Dommel over de gehele oever aan de Westwal is weggemaaid, tot een meter of 40 ten noorden van de Willemsbrug. Dit is destijds gebeurd om tribunes te plaatsen. Ook is geconstateerd dat het geluid van het evenement erg hard was. Dit jaar is de Bosch Parade gepland van 20 tot en met 23 juni a.s. Naar aanleiding van de uitvoering in 2022 maken wij ons zorgen om de uitvoering van editie 2024. Dit gaat dan om de volgende twee aspecten:

  • Maaien oevers: begin 2024 zijn de oevers van de Dommel reeds gemaaid. Opnieuw maaien in mei/juni is niet goed voor de biodiversiteit in het algemeen en ontneemt watervogels broedgelegenheid en ontneemt jonge watervogels gelegenheid om te schuiven voor predatoren.
  • Geluidsniveau: hard geluid verstoort dieren die in en rond de Dommel leven.

De Bosch Parade is wat ons betreft een gewaardeerd evenement. Juist daarom vinden wij het van groot belang dat dit evenement op een manier plaats kan vinden die ook passend is voor dieren en de natuur. Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

1. Bent u het eens met de fractie van de Partij voor de Dieren dat evenementen dieren en natuur niet moeten schaden? Indien nee, waarom niet?

2. Bent u bereid om samen de organisatie van de Bosch Parade een alternatieve locatie voor het evenement te zoeken, waar in ieder geval niet gemaaid hoeft te worden om tribunes te plaatsen en waar tribunes buiten het directe leefgebied van dieren geplaatst kunnen worden? Indien nee, waarom niet?

3. Bent u bereid om goede afspraken te maken met de organisatie van de Bosch Parade over het maximale geluidsniveau, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op en kans op verstoring van dieren? Indien nee, waarom niet?

4. Waterschap Aa en Maas zal formeel moeten adviseren over de aangevraagde omgevingsvergunning, op welke manier betrekt u het waterschap al dan niet bij de beoordeling van aangevraagde omgevingsvergunning?

De Bosch Parade is niet het enige evenement waar risico is op verstoring van dieren. Met name ten aanzien van evenementen die in de natuur of direct aangrenzend hieraan gehouden worden moet rekening gehouden worden met de impact op dieren en natuur. De Vogelbescherming geeft ten aanzien van natuurgebieden de volgende uitgangspunten[3] mee:

• Om effecten te beperken, niet alleen op vogels maar ook op andere fauna en van flora, zouden muziekfestivals in natuurlijke omgevingen gemeden moeten worden, en beperkt tot parken en de stedelijke omgeving. Kies dus voor habitats/landschapstypes die in zijn algemeenheid het minst kwetsbaar zijn (beter in parken dan in moerasgebieden) (Dirksen & De Fouw 2016).

• Een grotere afstemming tussen en binnen gemeentes waar en wanneer muziekfestivals in de buitenlucht worden toegestaan, zou helpen om effecten te beperken.

• Een dergelijke afstemming kan ook helpen om sturing te geven aan het aantal festivals dat in een gebied gehouden wordt. Er zijn groengebieden waar jaarlijks meerdere evenementen/festivals worden georganiseerd. Geleidelijk verandert de impact dan van incidentele verstoring naar meer verspreide of continue verstoring (Dirksen & De Fouw 2016).

• Mijd het broedseizoen in gebieden waar zeldzamere of kwetsbare soorten voorkomen.

• Om effecten te voorkomen is altijd een beoordeling vooraf nodig van de broedvogels in het gebied, uitgevoerd door een vogelecoloog. Daarmee wordt beoordeeld of het gebied zich leent voor een grootschalig festival. De ecoloog zou dus ook een advies moeten kunnen geven ten aanzien van de locatiekeuze.

5. Hoe past u deze adviezen van de Vogelbescherming toe, bijvoorbeeld ten aanzien van evenementen die gepland staan op de Pettelaarse Schans en bij het Engelermeer?

6. Bent u bereid om in nieuwe evenementenbeleid dat in de loop van dit jaar verwacht wordt locaties die in of naast natuur liggen uit te sluiten van de mogelijkheid om daar evenementen te organiseren, conform de aanbevelingen van de Vogelbescherming? Indien nee, waarom niet?

Wij kijken uit naar een mooie Bosch Parade en mooi evenementenseizoen, in harmonie met dieren en de natuur en kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-116666.html

[2] https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0796.0002067-1401/r_NL.IMRO.0796.0002067-1401_2.15.html

[3] https://www.vogelbescherming.nl/docs/ed1780d7-ea3b-4aa1-94d0-985928fa9deb.pdf

Indiendatum: 25 mrt. 2024
Antwoorddatum: 14 mei 2024

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 25 maart 2024 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over:

Evenementen in de natuur

Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Bent u het eens met de fractie van de Partij voor de Dieren dat evenementen dieren en natuur niet moeten schaden? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:Wij zijn van mening dat er door toedoen van evenementen geen permanente schade aan dieren en natuur mag ontstaan. Door het tijdelijk anders gebruiken van een locatie dan de gangbare bestemming, vindt er echter altijd wel in enige mate een tijdelijke verstoring plaats. Zolang die tijdelijke verstoring qua effect zo klein mogelijk wordt gehouden en er geen blijvende schade ontstaat, achten wij dat in het kader van de volledige belangenafweging niet onacceptabel. Om dat geringe effect te borgen, maken wij afspraken met organisatoren, vragen wij vooraf een quickscan door een erkend ecoloog en dient er een schouw voorafgaand aan het opbouwen plaats te vinden. Dit alles teneinde het evenement zo goed mogelijk in te passen met zo min mogelijk effect op natuurwaarden.
Vraag 2:Bent u bereid om samen met de organisatie van de Bosch Parade een alternatieve locatie voor het evenement te zoeken, waar in ieder geval niet gemaaid hoeft te worden om tribunes te plaatsen en waar tribunes buiten het directe leefgebied van dieren geplaatst kunnen worden? Indien nee, waarom niet?
Antwoord:Het vinden en aanvragen van een locatie is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de organisator van een evenement. In hun vergunningaanvraag dienen ze aan te tonen op welke wijze zij met omgevingsfactoren om gaan, waaronder ook de flora en fauna. Indien gewenst denken wij mee met de organisatie. Dit is in een eerdere fase ook gebeurd bij Bosch Parade, uiteindelijk beslist de organisatie zelf over welke aanvraag ze indient.

Omdat Bosch Parade een varend evenement betreft, zal altijd gezocht moeten worden naar een locatie aan het water. Daarbij vinden wij het ook belangrijk dat het culturele concept goed uitgevoerd kan worden en dat de organisatie ruimte heeft voor ondernemerschap. De tribunes zien we dan ook als essentieel. Deze moeten uiteraard veilig geplaatst kunnen worden. Alles hierboven overwegende, vinden wij de huidige locatie een goede locatie voor dit evenement en zien wij geen aanleiding om een alternatieve locatie te zoeken.

Vraag 3:

Bent u bereid om goede afspraken te maken met de organisatie van de Bosch Parade over het maximale geluidsniveau, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op en kans op verstoring van dieren? Indien nee, waarom niet?





Bent u bereid om in nieuwe evenementenbeleid dat in de loop van dit jaar

Antwoord:Ja, we maken afspraken met organisatoren over maximaal geluidsniveau waarbij impact op het milieu in brede zin ons kader is.
Vraag 4:Waterschap Aa en Maas zal formeel moeten adviseren over de aangevraagde omgevingsvergunning, op welke manier betrekt u het waterschap al dan niet bij de beoordeling van aangevraagde omgevingsvergunning?
Antwoord:Wij toetsen of aanvragers zelf in contact zijn getreden met het Waterschap, vanwege het gebruiken van het water en nabij de Citadel bouwen/plaatsen van bouwwerken in het water. Daarvoor hebben zij tevens een aparte toestemming van het Waterschap nodig, maar dat is wat anders dan dat wij verplicht advies inwinnen alvorens te kunnen vergunnen. Wij hebben van aanvragers een afschrift ontvangen van dit contact en het akkoord onder voorschriften van het Waterschap voor alle voorkomende activiteiten van de editie 2024.
Vraag 5:Hoe past u deze adviezen van de Vogelbescherming toe, bijvoorbeeld ten aanzien van evenementen die gepland staan op de Pettelaarse Schans en bij het Engelermeer?
Antwoord:Bij het beoordelen van onze aanvragen, toetsen wij aan alle geldende wet- en regelgeving op zowel nationaal als lokaal niveau. Adviezen van de Vogelbescherming zijn, hoewel waardevol, voor ons geen formeel toetsingskader bij het wel of niet vergunnen van een evenement in de openbare ruimte. De quickscan natuurbescherming die iedere initiatiefnemer moet uitvoeren indien men in of nabij potentiële natuurwaarden een evenement wenst te organiseren, wordt door ons getoetst en zo nodig in de vergunning van voorschriften voorzien..
Vraag 6:Bent u bereid om in nieuwe evenementenbeleid dat in de loop van dit jaar verwacht wordt locaties die in of naast natuur liggen uit te sluiten van de mogelijkheid om daar evenementen te organiseren, conform de aanbevelingen van de Vogelbescherming? Indien nee, waarom niet?
Antwoord:In evenementenbeleid sluiten we in principe geen locaties uit. Daarmee versterken we het evenementenklimaat in onze gemeente en bieden we organisatoren de mogelijkheid om op alternatieve locaties een evenement te organiseren. Wel kunnen we op locaties randvoorwaarden stellen. Het wel of niet mogelijk maken van evenementen hangt onder andere samen met het omgevingsplan dat geldt voor een locatie. Bij de aanvraag omgevingsvergunning dient de organisator een actueel onderzoek toe te voegen over de wijze waarop het voorgenomen evenement zich verhoudt tot de aanwezige natuurwaarden. Dit geldt op dit moment onder andere voor de locaties Pettelaarse Schans en Engelermeer. Indien we overgaan tot het nieuwe evenementenbeleid, dienen ook wij onderzoek uit te voeren naar de impact van evenementen. In dat geval zullen we dus maximale randvoorwaarden bepalen waarbinnen evenementen dienen plaats te vinden.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris,

De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg

drs. J.M.L.N. Mikkers



Interessant voor jou

Schriftelijke vragen dier(on)vriendelijke evenementen

Lees verder

Schriftelijke vragen lucht aan het eind van de tunnel? – stankoverlast RWZI

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer