Schrif­te­lijke vragen de bomen in ons Bosch


Indiendatum: 20 dec. 2023

Den Bosch, 20 december 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: de bomen in ons Bosch

Geacht college,

Op 19 december jl. heeft Natuur & Milieu het onderzoeksrapport ‘Bomen voor Biodiversiteit - Onderzoek naar bomen in Nederlandse gemeenten’[1] uitgebracht. In dit rapport onderzoekt Natuur & Milieu het bomenbestand en aanplantbeleid van 28 grote Nederlandse gemeenten. De keuzes die gemeenten hebben gemaakt worden beschouwd en er worden aanbevelingen gedaan die gemeenten kunnen helpen de geschikte stadsbomen te kiezen voor herstel van de biodiversiteit. Conclusie uit het onderzoek is dat gemeenten meer kunnen doen voor biodiversiteit door de juiste bomen te planten.

In het rapport komen verschillende algemene trends naar voren over de onderzoeksperiode 2000 – 2023:

Afname aanplant bomen groene lijst

De meeste gemeenten laten in de recente jaren een afname zien van het percentage aangeplante bomen van de groene lijst. Er worden daar in verhouding dus steeds minder bomen van de groene lijst aangeplant. In een enkele gemeente is een voorzichtige toenemende trend te zien, maar in geen enkele gemeente is de trend zeer duidelijk stijgend. Gemiddeld daalt het percentage geplante bomen van de groene lijst in de periode 2020-2023 naar 65 procent. Het is dus aannemelijk dat er in het plantbeleid van de onderzochte gemeenten niet specifiek wordt aangestuurd op toename van bomen met meerwaarde voor biodiversiteit.

Onvoldoende diversiteit

Voor het realiseren van diversiteit in het boombestand kan de 10-20-30 vuistregel worden aangehouden: niet meer van 10 procent van dezelfde soort, 20 procent van hetzelfde geslacht en 30 procent van dezelfde familie. In het onderzoek is voornamelijk informatie op soortniveau opgenomen. In totaal zijn er 19 gemeenten met meer dan 10 procent van de bomen van dezelfde soort. Bij de overige 9 gemeenten zijn alle soorten onder de 10 procent: Alkmaar, Almere, Amsterdam, Arnhem, Delft, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Zoetermeer.

Aanplant bomen zwarte lijst constant

Het percentage aangeplante bomen van de zwarte lijst laat bij de meeste gemeenten sinds 2000 geen duidelijke toe- of afname zien. De percentages zijn bij bijna alle gemeenten laag. Dit betekent dat steeds een gelijk aandeel van de aangeplante bomen een soort van de zwarte lijst is. Het is dus aannemelijk dat de geanalyseerde gemeenten niet alle soorten op de zwarte lijst identificeren als onwenselijk.

Minder aanplant van nieuwe bomen

In het algemeen planten de 28 gemeenten ieder jaar bomen, maar het aantal nieuw geplante bomen per jaar neemt bijna nergens toe. Veel gemeenten planten per jaar steeds minder nieuwe bomen aan.

Ten aanzien van de gemeente Den Bosch vallen de volgende zaken op:

  • Den Bosch heeft het grootste percentage bomen dat op de zwarte lijst staat, namelijk 7%.
  • Den Bosch heeft, in verhouding tot de andere gemeenten, een relatief klein percentage bomen dat op de groene lijst staat, namelijk 67%. Slechts één gemeente scoort hierop minder goed.
  • Den Bosch heeft een groot percentage bomen dat onbekend is, namelijk 12,3%, waar slechts bij twee gemeenten dit percentage groter is.
  • Als enige van de 28 gemeenten die in dit onderzoek zijn opgenomen zijn in Den Bosch de plantjaren onbekend.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Bent u bekend met het onderzoek van Natuur & Milieu? Indien ja, wat vindt u van dit onderzoek en het onderzoeksrapport?
  2. Den Bosch is de enige gemeente die in het onderzoek is opgenomen waar de plantjaren niet bekend zijn. Inzicht in de plantjaren biedt echter bijzonder belangrijk inzicht in het bomenbeleid in de praktijk en biedt cruciaal inzicht in de opbouw van het bomenbestand. Kunt u aangeven waarom deze data niet bekend is?
  3. Kunnen de plantjaren alsnog in beeld worden gebracht en inzichtelijk gemaakt worden zoals Natuur & Milieu dit ook heeft gedaan ten aanzien van de andere gemeenten? Zo nee, waarom niet?
  4. Indien de plantjaren eerder onvoldoende zijn vastgelegd, gaat u er voor zorgen dat deze data in het vervolg wel beter vastgelegd en inzichtelijk gemaakt wordt? Zo nee, waarom niet?
  5. Kunt u aangeven wat het plantbeleid is ten aanzien van bomen die op de zwarte lijst staan? Kunt u aangeven hoeveel van welke bomen op de zwarte lijst er wanneer zijn geplant?
  6. Draagt u er zorg voor dat er niet méér bomen die op de zwarte lijst staan geplant gaan worden? Indien ja, op welke manier borgt u dit? Indien nee, waarom niet?
  7. Kunt u aangeven of en zo ja hoeveel hemelbomen er in Den Bosch zijn geplant sinds de aanvoering hiervan op de Europese Unie-lijst, augustus 2019? Zo nee, waarom niet?
  8. Indien er sinds augustus 2019 hemelbomen zijn geplant, hoe komt het dat dit is gebeurd?
  9. Bent u het met ons eens dat alle nieuw te planten bomen, bomen zouden moeten zijn die op de groene lijst staan? Zo nee, waarom niet?
  10. Herkent u het mogelijke tekort dat in de toekomst kan ontstaan aan gekweekte bomen, beschikbaar voor nieuwe aanplant, van de groene lijst? Hoe anticipeert u hierop?
  11. Wat is de reden dat 12,3% van de bomen in Den Bosch onbekend is? Wat gaat u eraan doen om deze 12,3% bekend te maken?
  12. Den Bosch voldoet niet aan de 10-20-30 vuistregel. Hoe gaat u ervoor zorgen dat we hier wel aan gaan voldoen?
  13. Hoeveel bomen zijn er de afgelopen tien jaar in Den Bosch per jaar nieuw aangeplant? Hoeveel van deze bomen staan op de groene- of zwarte lijst?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://natuurenmilieu.nl/app/...

Indiendatum: 20 dec. 2023
Antwoorddatum: 20 feb. 2024

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 20 december 2023 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: de bomen in ons Bosch.

Op uw vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Bent u bekend met het onderzoek van Natuur & Milieu? Indien ja, wat vindt u van dit onderzoek en het onderzoeksrapport?

Antwoord:

Ja, we hebben dit onderzoek via de media gezien. Goed dat een dergelijk onderzoek gedaan wordt om te zorgen dat de juiste bomen worden aangeplant en daarmee het belang van bomen extra onder de aandacht wordt gebracht.

Vraag 2:

Den Bosch is de enige gemeente die in het onderzoek is opgenomen waar de plantjaren niet bekend zijn. Inzicht in de plantjaren biedt echter bijzonder belangrijk inzicht in het bomenbeleid in de praktijk en biedt cruciaal inzicht in de opbouw van het bomenbestand. Kunt u aangeven waarom deze data niet bekend is?

Antwoord:

De gebruikte data is afkomstig van Open GeoData 's-Hertogenbosch. Het aanlegjaar is hier niet in opgenomen. In ons beheersysteem is voor de meeste bomen het aanlegjaar bekend.

Ter informatie de bron van de data die voor Den Bosch gebruikt is: https://geoportaal2-s-hertogen... hertogenbosch::bomen-beheer-openbare-ruimte/about

Vraag 3:

Kunnen de plantjaren alsnog in beeld worden gebracht en inzichtelijk gemaakt worden zoals Natuur & Milieu dit ook heeft gedaan ten aanzien van de andere gemeenten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

In bijlage 1 hebben presenteren we de dezelfde gegevens als in het onderzoek, inclusief de plantjaren.

Vraag 4:

Indien de plantjaren eerder onvoldoende zijn vastgelegd, gaat u er voor zorgen dat deze data in het vervolg wel beter vastgelegd en inzichtelijk gemaakt wordt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Zie antwoord bij vraag 2 en 3.

Vraag 5:

Kunt u aangeven wat het plantbeleid is ten aanzien van bomen die op de zwarte lijst staan? Kunt u aangeven hoeveel van welke bomen op de zwarte lijst er wanneer zijn geplant?

Antwoord:

In het bomenbeleidsplan (2017) is het volgende opgenomen voor de sortimentskeuze.

De sortimentskeuze wordt afgestemd op de biotische en abiotische omstandigheden, waarbij rekening wordt gehouden met de veranderende groeiplaatskarakteristieken door klimaatverandering. Dat betekent dat binnen de bebouwde kom

Wegenverkeerswet vaker soorten moeten worden toegepast die beter aansluiten bij warmere en drogere omstandigheden. Buiten de bebouwde kom en op onverharde en forse open groeiplaatsen gaat de voorkeur uit naar inheemse soorten uit de PNV

(Potentieel Natuurlijke Vegetatie).

De zwarte lijst maakt geen onderdeel uit van het bomenbeleidsplan.

In bijlage 1 is een tabel opgenomen van de bomen op de zwarte lijst die in de periode 2020-2023 zijn aangeplant.

Vraag 6:

Draagt u er zorg voor dat er niet méér bomen die op de zwarte lijst staan geplant gaan worden? Indien ja, op welke manier borgt u dit? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:

We zien een groot aantal soorten op de zwarte lijst die we nu al niet toepassen in de gemeente. Dit omdat deze soorten weinig tot geen bijdrage hebben voor onze doelen van de stad.

Onze boomspecialisten gaan aan de slag met het inhoudelijk beoordelen van de zwarte lijst. Zo zien de boomspecialisten enkele soorten waarvan we twijfels hebben of deze op een zwarte lijst horen. Hiervoor wordt contact opgenomen met Natuur&Milieu. Na de inhoudelijke beoordeling stellen de boomspecialisten de zwarte lijst vast en wordt deze toegepast bij het aanplanten van nieuwe bomen.

Vraag 7:

Kunt u aangeven of en zo ja hoeveel hemelbomen er in Den Bosch zijn geplant sinds de aanvoering hiervan op de Europese Unie-lijst, augustus 2019? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

In de periode na 2019 zijn drie hemelbomen geplant.

Vraag 8:

Indien er sinds augustus 2019 hemelbomen zijn geplant, hoe komt het dat dit is gebeurd?

Antwoord:

Zie ons antwoord op vraag 5.

Vraag 9:

Bent u het met ons eens dat alle nieuw te planten bomen, bomen zouden moeten zijn die op de groene lijst staan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Zie ons antwoord op vraag 6.

Vraag 10:

Herkent u het mogelijke tekort dat in de toekomst kan ontstaan aan gekweekte bomen, beschikbaar voor nieuwe aanplant, van de groene lijst? Hoe anticipeert u hierop?

Antwoord:

Dit is inderdaad een mogelijk probleem voor de toekomst. Door een zo groot mogelijke diversiteit aan bomen toe te passen proberen we hierop in te spelen.

Vraag 11:

Wat is de reden dat 12,3% van de bomen in Den Bosch onbekend is? Wat gaat u eraan doen om deze 12,3% bekend te maken?

Antwoord:

Vermoedelijk ligt dit aan de kwaliteit van de gebruikte data. In het beheersysteem van de bomen wordt dit beeld niet herkent.

Vraag 12:

Den Bosch voldoet niet aan de 10-20-30 vuistregel. Hoe gaat u ervoor zorgen dat we hier wel aan gaan voldoen?

Antwoord:

We planten een zo groot mogelijke diversiteit aan bomen aan. Door dit te doen bewegen we langzaam richting de vuistregel. Echter hebben we te maken met een huidig bomenbestand. Indien er sprake is van gezonde bomen proberen we die zo lang mogelijk in stand te houden, ongeacht de soort en op welke lijst deze staat.

Vraag 13:

Hoeveel bomen zijn er de afgelopen tien jaar in Den Bosch per jaar nieuw aangeplant? Hoeveel van deze bomen staan op de groene- of zwarte lijst?

Antwoord:

Zie laatste tabel in bijlage 1.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers


Interessant voor jou

Schriftelijke vragen late lichtreclame: geen mens en te veel dieren die het zien

Lees verder

Schriftelijke vragen lugubere jachtpraktijk Engelermeer

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer