Dierentehuis op de tocht
Daken lekken en vrijwilligers en medewerkers zitten in de kantoorruimtes zowat bij elkaar op schoot, zo verouderd en krap is de huisvesting inmiddels en de instroom van dieren is torenhoog. Ondanks moeilijke omstandigheden zet het Dierentehuis de schouders eronder.
De helden van het Dierentehuis zetten iedere dag alles op alles en nog meer om onder andere dakloze dieren op te vangen en te herplaatsen. Dat goede werk dat het Dierentehuis doet, doet zij eigenlijk voor de gemeente. De gemeente heeft namelijk een zorg- en opvangplicht voor huisdieren voor wie niet meer gezorgd wordt.
Financieel heeft het Dierentehuis het zwaar, slechts 53% van de reguliere kosten worden door inkomsten vanuit de gemeente Den Bosch en omliggende gemeenten gedekt. De rest van geld dat nodig is om de organisatie draaiende te houden en dieren op te vangen moet het Dierentehuis zelf bij elkaar sprokkelen.
Het dak lekt
Het gat in de begroting dichten voor de reguliere begroting is al een grote opgave, daarmee blijft er echter nauwelijks geld voor onderhoud over. Terwijl onderhoud hard nodig is. daken van dierenverblijven lekken, dieren dreigen in de regen te komen zitten. Daarnaast zijn de panden ook veel te klein geworden. Medewerkers en vrijwilligers zitten praktisch bij elkaar op schoot wanneer ze aan het werk zijn.
Het Dierentehuis heeft daarom hulp nodig, om de reguliere kosten te kunnen betalen, onderhoud uit te kunnen voeren en een uitbreiding te realiseren. Daarom hebben wij bij de begrotingsbehandeling in het commissiedebat van 30 oktober opgeroepen tot een betere financiering van het Dierentehuis. Het gemeentebestuur heeft aangegeven hier met het Dierentehuis over in gesprek te gaan. Wij houden de voortgang nauwlettend in de gaten en zullen een nieuw debat agenderen wanneer de financiering niet verbetert.
Voorkomen is beter dan herstellen
Een herder op een appartement drie-hoog-achter? Niet zo handig? En wanneer je een dier in huis neemt, hou er dan ook rekening mee dat een dier ergens moet blijven wanneer je op vakantie gaat, dat een puppy geen hele dagen alleen thuis kan blijven wanneer je op je werk bent en dat er bij een dier meer kosten komen kijken dan enkel de aanschafkosten. Voor jou misschien niets nieuws en heel logisch, maar niet iedereen staat hierbij stil. Dat leidt ertoe dat mensen een dier in huis nemen, hier vervolgens niet goed voor kunnen zorgen en het dan afstaan aan het Dierentehuis, of in een slechter geval, op straat dumpen.
Dweilen met de kraan open
Dat is dierenleed dat voorkomen kan worden en veel werk voor het Dierentehuis dat beperkt kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat mensen weten waar ze aan beginnen wanneer ze dier in huis nemen en een dier kiezen dat past bij hen en hun woon- en leefomstandigheden. Het Dierentehuis wil hier graag een informatiecampagne over opzetten, maar heeft hier niet de capaciteit voor. De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente met haar enorme batterij communicatiemedewerkers en grote budget hier prima te hulp kan schieten. De opvang en zorg voor huisdieren ís immers een gemeentelijke taak. Wil de gemeente blijven dweilen met de kraan open? Zo niet, dan is preventie logisch en noodzakelijk.
Wij hebben daarom bij de raadsvergadering van 13 november een motie ingediend om samen het Dierentehuis een informatiecampagne op te zetten. Helaas blijft het dweilen met de kraan open, onze motie is verworpen en de instroom bij het Dierentehuis wordt daarmee niet beperkt.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Schone schepen
De gemeente Den Bosch heeft zich uitgesproken over schone lucht en de klimaatopgave: op beide onderwerpen wil zij grote stapp...
Lees verderTrots op inclusie, steun voor pride: iedereen mag zoenen!
Je mag zijn wie je bent, en mag houden van wie je wilt. Dat vindt stichting ‘Iedereen mag zoenen’, en dat vinden wij ook. En ...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste nieuws
meld je aan voor onze nieuwsbrief