Minder afval doen we samen


14 november 2024

Minder afval doen we samen, zo riepen wij op in de commissievergadering van 31 oktober. Één van de grootste uitdagingen voor onze gemeente is de enorme hoeveelheid restafval. Tijd voor actie!

De hoeveelheid restafval in Den Bosch overstijgt niet enkel de doelen die we onszelf als gemeente hebben gesteld, we zitten ook nog mijlen ver af van de doelen van de Rijksoverheid en het uiteindelijke doel van nul kilo restafval en alles recyclen.

Even wat cijfers. Bosschenaren produceren gemiddeld 216kg restafval per inwoner per jaar, waarvan slechts 12%, 26kg, daadwerkelijk bij het restafval zou moeten belanden. Het landelijk gemiddelde bedraagt 183kg restafval per inwoner per jaar bedraagt.

Restafval zorgt voor verspilling van grondstoffen en vervuiling van het milieu, doordat restafval verbrand wordt. Alsof dat niet voldoende zou zijn om op topsnelheid naar nul kilo restafval toe te werken, zullen de verwerkingskosten voor restafval de komende jaren ook flink stijgen. Dit laatste zou ook voor partijen die vooral op centjes letten en die minder om het milieu geven, zoals een VVD, reden moeten zijn om toch ook snel werk te maken van de afvalproblematiek.

De gemeenteraad heeft in 2020 doelen gesteld voor vermindering van het restafval. De eerste stappen hierin zijn echter pas begin 2024 uitgevoerd en de tussentijdse doelen zijn sinds 2020 steeds vooruit geschoven. Laatste vastgestelde jaartal genoemd in het beleid van 2020 is het doel voor 2026. Den Bosch zou vanaf 2026 maximaal 75 kilo restafval per jaar per persoon bij laagbouwwoningen moeten produceren en 85 kilo per jaar per inwoner bij hoogbouw en overige woningtypes.

Kijkend naar bovenstaande cijfers stelt de Partij voor de Dieren grote vraagtekens bij de aanpak van het afvalbeleid en vrezen we dat hiermee de haalbaarheid van het doel in gevaar komt. Gelukkig wordt in de loop van 2025 nieuwe afvalbeleid vastgesteld. Om draagvlak en effectief afvalbeleid vast te stellen, hebben wij bij de raadsvergadering van 13 november een motie ingediend om inwoners actief te betrekken. Hierin riepen wij op om inwoners advies aan de gemeenteraad te laten geven, als input voor het nieuwe afvalbeleid, zodat de gemeenteraad dit mee kan nemen in de vaststelling van het beleid. Helaas haalde ons voorstel niet de benodigde meerderheid, het voorstel werd met één stem te weinig voor het voorstel, verworpen.

Medio 2025 zal het debat over het afvalbeleid gevoerd worden. De Partij voor de Dieren zal zich hierbij inzetten voor het principe ‘de vervuiler betaalt’: wie meer niet recyclebaar afval produceert betaalt meer dan wie goed diens afval scheidt. Heb jij goede ideeën over afval? Laat het ons weten.

Gerelateerd nieuws

Evenementen, een feestje, ook voor dieren

Paarden, geiten, schapen, kamelen, lama’s, ezels: tussen de mensenmassa’s en omgeven door één of meerdere blaasorkesten worde...

Lees verder

Schone schepen

De gemeente Den Bosch heeft zich uitgesproken over schone lucht en de klimaatopgave: op beide onderwerpen wil zij grote stapp...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief