Twee grote bouwprojecten versterken duurzaam en betaalbaar woningaanbod in Den Bosch
De gemeente Den Bosch staat op het punt om twee ingrijpende herontwikkelingsprojecten te starten: het Bloemenkampkwartier en het voormalige TGG-sportterrein op De Donk. Deze projecten, die de stad vergroenen en verduurzamen, zullen samen honderden nieuwe woningen opleveren en bijdragen aan de groeiende woningbehoefte in de regio. De Partij voor de Dieren is enthousiast over deze plannen, vooral vanwege de focus op vergroening, betaalbaarheid en de ambitie om duurzaam te bouwen.
Groen en duurzaam bouwen in het Bloemenkampwartier [1]
De herontwikkeling van het Bloemenkampkwartier biedt kansen om een verouderd gebied in de Bossche binnenstad om te vormen tot een klimaatbestendige en groene woonwijk. In samenwerking met woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland wordt een groot aantal betaalbare woningen gerealiseerd, waarbij ook de leefkwaliteit wordt verbeterd en groen wordt behouden en vergroot.
De Partij voor de Dieren is blij met deze plannen en waardeert de inspanningen om te vergroenen, evenals de aandacht voor duurzaam en betaalbaar bouwen. Ook zijn we enthousiast over het feit dat de gemeente en woningcorporaties de handen ineen hebben geslagen om deelmobiliteit te faciliteren en stimuleren.
De Partij voor de Dieren ziet echter nog enkele kansen om het ontwikkelkader verder te verduurzamen en te vergroenen.
Duurzaam materiaalgebruik: alternatieven voor bakstenen
In het ontwikkelplan wordt vermeld dat bakstenen gebruikt zullen worden voor de bouw, maar de productie van bakstenen veroorzaakt een aanzienlijke CO2-uitstoot. Er zijn milieuvriendelijke alternatieven, zoals bakstenengevels van kurk, die de look en feel behouden maar zonder de CO2-uitstoot. Een voorbeeld hiervan is het Biobased Boschveld [2]. Een andere oplossing is het gebruik van steenstrips, waardoor geen volledige bakstenen nodig zijn. Dit bespaart materiaal en verkleint de impact op het milieu. Ook ten aanzien van overige materialen is het van groot belang om de CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie van bouwmaterialen mee te wegen bij de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot de bouwmaterialen. Dit moet het begin van het proces meegewogen worden, om bijvoorbeeld staal-betonconstructies te voorkomen. De Partij voor de Dieren roept de gemeente op om in de aanbestedingsprocedures de materiaalgebonden CO2-uitstoot expliciet mee te nemen en heeft hiervoor de motie: duurzaam bouwen op het Bloemenkampkwartier en daarbuiten ingediend. Dit moet zowel voor het bloemenkampkwartier als voor alle andere gebiedsontwikkelingen waar de gemeente initiatiefnemer van is gaan gelden.Autovrij parkje
In het ontwikkelkader wordt het noordelijke deel van de Pastoor de Kroonstraat als autoluw gebied gepresenteerd, met de voorkeur voor een autovrij parkje. De Partij voor de Dieren is van mening dat een park geen plaats is voor auto’s en stelt voor om de autovrije voorkeur al vanaf het begin vast te stellen. Dit hebben wij aangekaart, waarop is toegezegd dat het parkje autovrij zal worden!
Herontwikkeling van het TGG-Sportterrein: nieuwe woonwijk De Donken [3]
Het voormalige TGG-sportterrein aan de Diepte in Den Bosch (voormalig sportpark De Donken) maakt plaats voor een nieuw, groen en stedelijk woongebied. De buurt, onderdeel van de wijk De Donken, biedt ruimte voor ongeveer 300 woningen, waarvan 70% betaalbaar is. Het project voorziet in verschillende woningtypes, waaronder appartementen voor jonge starters, gemeenschappelijk wonen en levensloopbestendige woningen voor senioren. Daarnaast wordt er voorzien in de uitbreiding van de aangrenzende woonwagenlocatie voor de huidige bewoners.
De Partij voor de Dieren is positief over de plannen voor De Donken. Er is aandacht voor de leefbaarheid met voldoende ruimte voor ontmoeting, zowel binnen als buiten.
De Partij voor de Dieren benadrukt opnieuw het belang van duurzame materiaalkeuzes in dit ontwikkelkader, want ook in dit plan wordt aangegeven dat er met baksteen gebouwd zal worden. Wij hebben dit middels de motie: duurzaam bouwen op het Bloemenkampkwartier en daarbuiten aangekaart. Een positieve stap in dit opzicht is het gebruik van een materialenpaspoort, wat bijdraagt aan circulair bouwen. We juichen deze beslissing dan ook van harte toe!
[1] Ontwikkelkader Bloemenkampkwartier
[2] Biobased Boschveld
[3] Ruimtelijk en functioneel kader De Donken
Gerelateerd nieuws

Den Bosch neemt regie in warmtetransitie met oprichting gemeentelijk warmtebedrijf
De gemeente Den Bosch heeft de ambitie om in 2045 klimaatneutraal te zijn, waarbij het aardgasvrij maken van woningen en gebo...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste nieuws
meld je aan voor onze nieuwsbrief