Partij voor de Dieren Den Bosch ruimt vuurwerk op!


Op zondag 2 januari lopen de actieve leden van de Partij voor de Dieren Den Bosch door de wijken om het achter­ge­laten vuurwerk op te ruimen

2 januari 2022

Vrijwilligers gaan zondag 2 januari de straat op om vuurwerkafval in de stad op te ruimen. In verband met de coronamaatregelen gaan de leden dit jaar verspreid in groepjes van twee op pad. Dankzij het tweede jaar op rij met een vuurwerkverbod is er veel minder vuurwerk afgestoken dan in 2019 en daarvoor. De Partij voor de Dieren Den Bosch is een groot voorstander om ook de komende jaren van Den Bosch een vuurwerkvrije gemeente te maken.

De schadelijke gevolgen van vuurwerk

Lijsttrekker Eileen Samshuizen: ‘’Veel mensen zien dat hun huisdieren bang en gestrest raken door vuurwerk. Ook het gedrag van wilde dieren en landbouwdieren raakt door vuurwerk ernstig ontregeld.” De partij is dan ook voorstander van een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Volgens Samshuijzen zijn steeds meer mensen hier ook voorstander van. Volgens een peiling van I&O Research is twee op de drie Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk. Samshuijzen: “Naast overlast voor (huis)dieren, zorgt vuurwerk ook voor veel overlast bij mensen, met name bij longpatiënten en mensen met PTSS. Ook belanden er ieder jaar weer honderden mensen in het ziekenhuis door het toedoen van vuurwerk en zorgt vuurwerk voor vervuiling. De hoeveelheid vuurwerkslachtoffers is door het verbod vorig jaar al sterk gedaald.”

Opruimen in de wijken

Met de opruimactie wil de partij de milieuvervuiling door vuurwerk verminderen en aandacht vragen voor de negatieve gevolgen van consumentenvuurwerk. Door verspreid in groepjes van twee te lopen kunnen verschillende wijken worden aangepakt. Eileen Samshuijzen: “hoe eerder we het afval weghalen hoe minder kans er is dat het afval verspreidt en uitspoelt in de natuur. Natuurlijk is het beter als er helemaal geen vuurwerk wordt afgestoken. De hoeveelheid vuurwerk is dankzij het verbod al sterk afgenomen maar nog niet nul, de verandering van dit soort tradities heeft tijd nodig, daarom is het juist zo belangrijk om het vuurwerkverbod nu ook voor de komende jaren door te zetten.”