Schriftelijke vragen zorgen om kwaliteit ODBN
Indiendatum: 16 okt. 2024
Den Bosch, 16 oktober 2024
Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.
Onderwerp: zorgen om kwaliteit ODBN
Geacht college,
Maandag publiceerden de NOS[1] en Omroep Brabant[2] artikelen over de kwaliteit van de omgevingsdiensten, naar aanleiding van een onderzoek van de NOS. Omroep Brabant zoomt in op de omgevingsdiensten in Brabant, waaruit de conclusie volgt dat van de drie Brabantse omgevingsdiensten er één is die de zaken niet op orde heeft, namelijk de ODBN.
Aangegeven wordt dat, anders dan de andere twee Brabantse omgevingsdiensten, de ODBN zelfevaluatie uitvoert. Ook wordt aangegeven dat bij de laatste evaluatie in 2021 er zeven verbeterpunten waren. In de Evaluatie Uitvoeringsprogramma VTH 2023[3] van de gemeente Den Bosch valt hierover enkel te lezen:
De ODBN heeft in 2021 een grote inventarisatie uitgevoerd. Hieruit volgde dat de ODBN als organisatie voldeed aan de kwaliteitscriteria met ontwikkelpunten. Uit de actualisatie van 2023 is gebleken dat wordt voldaan aan de kwaliteitscriteria (zie jaarstukken ODBN 2023). Om blijvend te voldoen aan de kwaliteitscriteria is het project Borgen en Valideren van de Kwaliteitscriteria VTH gestart. Het doel van dit project is om:
|
Hiermee wordt het beeld geschetst dat de ODBN op dit moment voldoet aan de criteria, maar dat men wil voorkomen dat de kwaliteit opnieuw in gevaar komt. Het beeld dat wordt geschetst in de evaluatie UP VTH staat echter in schril contrast met wat wij lezen in het artikel van Omroep Brabant. Daarin wordt aangegeven dat de ODBN op vragen van Omroep Brabant heeft aangegeven dat de conclusies uit 2021 nog steeds gelden, wat wordt bevestigd door het jaarverslag van de gemeente Maashorst.
Ook geeft in het betreffende artikel milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht een reactie op de situatie. Hij geeft aan dat het niet voldoen aan de criteria niet zonder risico’s is:
“Als een omgevingsdienst niet voldoet kan er van alles misgaan. Een verkeerd afgegeven vergunning kan leiden tot gevaarlijke stoffen die geloosd worden, of erger”. Daarnaast wijst hij erop dat bedrijven die gecontroleerd worden door de omgevingsdienst misbruik van de situatie zouden kunnen maken. “De industrie is niet gek, die mensen weten dit.”
Wij hebben hierover de volgende aan u:
- Klopt het dat, in tegenstelling met hoe vermeld in de evaluatie UP VTH 2023, de verbeterpunten uit de evaluatie 2021 niet zijn opgelost? Indien ja, waarom geeft u in de evaluatie UP VTH 2023 aan dat de ODBN aan de kwaliteitseisen voldoet en hoe komt het dat de verbeterpunten na ruim drie jaar nog niet zijn opgelost?
- Begrijpt u het grote risico dat Michiel Jonkers aangeeft en deelt u zijn mening? Indien nee, waarom niet?
- Waarom doet de ODBN een zelfevaluatie, waar andere omgevingsdiensten de evaluatie door een onafhankelijk, externe partij laten uitvoeren? Bent u het met ons eens dat dit leidt tot (een schijn van) subjectieve toetsing? Indien nee, waarom niet?
- Bent u bereid om er bij de ODBN op aan te sturen de kwaliteitsevaluatie in 2025 uit te laten voeren door een onafhankelijke, externe partij? Indien nee, waarom niet?
- Bent u bereid om per heden duidelijker en transparanter te communiceren over de stand van zaken bij de ODBN, zodat de raad op de hoogte is van de stand van zaken? Indien nee, waarom niet?
- Hoe gaat u ervoor zorgen dat de kwaliteit bij de ODBN op het vereiste niveau komt om een veilige leefomgeving te borgen?
We kijken uit naar uw beantwoording.
Namens de fracties van,
Partij voor de Dieren – Eileen Samshuijzen
Socialistische Partij – Bram Roovers
[1] https://nos.nl/artikel/2540676-te-weinig-kennis-bij-diensten-die-moeten-toezien-op-afvallozingen-van-bedrijven
[2] https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4569919/omgevingsdienst-controleert-eigen-kwaliteitseisen-niet-heel-vreemd
[3] https://denbosch.notubiz.nl/document/14066126/1#search=%22evaluatie%20up%20vth%22
Indiendatum:
16 okt. 2024
Antwoorddatum: 12 nov. 2024
Geachte mevrouw Samshuijzen en meneer Roovers,
In uw brief van 16 oktober 2024 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: “zorgen om kwaliteit ODBN”.
Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden.
De milieutaken worden steeds gecompliceerder en complexer. Gemeenten zijn daarom verplicht deze taken onder te brengen bij een omgevingsdienst. Om te bepalen of een omgevingsdienst voldoende kritische massa en inhoudelijke kwaliteit (deskundigheid, kennis en ervaring) heeft, zijn de diensten verplicht om te voldoen aan de kwaliteitscriteria en daar jaarlijks over te rapporteren.
Vraag 1: Klopt het dat, in tegenstelling met hoe vermeld in de evaluatie UP VTH 2023, de verbeterpunten uit de evaluatie 2021 niet zijn opgelost? Indien ja, waarom geeft u in de evaluatie UP VTH 2023 aan dat de ODBN aan de kwaliteitseisen voldoet en hoe komt het dat de verbeterpunten na ruim drie jaar nog niet zijn opgelost?
Antwoord: De ODBN voldeed en voldoet aan de kwaliteitscriteria. In 2021 zijn verbeterpunten geconstateerd om kwaliteitscriteria beter te borgen. Deze verbeterpunten zijn nog niet allemaal opgelost. Er wordt structureel gewerkt aan de verbeterpunten, hierover is gerapporteerd in de evaluatie UP-VTH 2023 en in de jaarstukken van de ODBN. Begin 2024 is een extern deskundig bureau ingeschakeld om de kwaliteitscriteria te beoordelen en verbeterpunten ten aanzien van de borging op te pakken. Hierover wordt in de jaarstukken over 2024 in maart 2025 gerapporteerd.
De minister van IenW heeft aan de ODBN als één van de eerste omgevingsdiensten op 24 juni 2024 een robuustheidsverklaring afgegeven. Deze verklaring betekent dat de ODBN naast voldoende capaciteit, omvang en financiële middelden aan de kwaliteitscriteria voldoet. Volledigheidshalve is deze (openbare) brief van de minister als bijlage toegevoegd (bijlage 1). Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over dit onderwerp heeft de ODBN hierop gereageerd. In bijlage 2 treft u de reactie aan van de ODBN.
Vraag 2: Begrijpt u het grote risico dat Michiel Jonkers aangeeft en deelt u zijn mening? Indien nee, waarom niet?
Antwoord: We zijn blij dat de ODBN voldoet aan de kwaliteitscriteria. De arbeidskrapte blijft een continue aandachtspunt. Wij begrijpen de risico’s. In de programmabegroting van de ODBN 2025 is dit ook als belangrijk onderwerp opgenomen. Door de ODBN wordt hier aandacht aan besteed, door o.a. zelf mensen op te leiden of om te scholen. Door de capaciteit daar in te zetten waar de risico’s het grootst zijn (risicogerichte aanpak) is het risico op gevaarlijke situaties beperkt.
Vraag 3: Waarom doet de ODBN een zelfevaluatie, waar andere omgevingsdiensten de evaluatie door een onafhankelijk, externe partij laten uitvoeren? Bent u het met ons eens dat dit leidt tot (een schijn van) subjectieve toetsing? Indien nee, waarom niet?
Antwoord: Nee, zelfevaluatie is nadrukkelijk toegestaan in de wet VTH. De ODBN voert net zoals andere omgevingsdiensten zelfevaluaties uit. Daarnaast heeft de ODBN begin 2024 opdracht gegeven om de evaluatie uit te laten voeren door een extern onafhankelijk bureau.
Vraag 4: Bent u bereid om er bij de ODBN op aan te sturen de kwaliteitsevaluatie in 2025 uit te laten voeren door een onafhankelijke, externe partij? Indien nee, waarom niet?
Antwoord: Ja, momenteel loopt een extern onafhankelijk onderzoek om het voldoen aan de kwaliteitscriteria te beoordelen en te borgen. De resultaten worden begin 2025 verwacht.
Voldoen aan de kwaliteitscriteria is een continue proces. Per 1 januari 2025 worden de kwaliteitscriteria weer aangepast (deels aangescherpt). Dit betekent dat in 2025 de kwaliteitscriteria weer opnieuw beoordeeld moeten worden. Daarover wordt in de jaarrapportage van de ODBN over 2025 in 2026 gerapporteerd.
Vraag 5: Bent u bereid om per heden duidelijker en transparanter te communiceren over de stand van zaken bij de ODBN, zodat de raad op de hoogte is van de stand van zaken? Indien nee, waarom niet?
Antwoord: Ieder jaar wordt in de jaarstukken van de ODBN en in de evaluatie UP-VTH daarover gerapporteerd. Deze documenten worden met de gemeenteraad gedeeld. Gezien het belang en de actualiteit van dit onderwerp zal hierbij extra aandacht besteed worden aan de kwaliteitscriteria.
Vraag 6: Hoe gaat u ervoor zorgen dat de kwaliteit bij de ODBN op het vereiste niveau komt om een veilige leefomgeving te borgen?
Antwoord: Uit de jaarstukken van de ODBN blijkt dat de ODBN voldeed en voldoet aan de kwaliteitscriteria. De ODBN zit op het vereiste niveau. Dit blijkt mede uit de door de minister van I&W afgegeven robuustheidsverklaring.
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,
De gemeentesecretaris, De burgemeester,
drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers
Bijlage(n):
- Brief minister van I&W
- Reactie ODBN
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen werk met werk maken, werk aan een groene, rolstoelvriendelijke binnenstad
Lees verderSchriftelijke vragen Nationale Klimaatweek 2024, Den Bosch doet niet mee?
Lees verder