De nieuwe Bossche Econo­mische Visie


Tijd voor een nieuwe economie: niet meer, maar beter!

21 augustus 2024

De gemeente Den Bosch krijgt een nieuwe economische visie, een nieuwe manier van kijken op hoe we onze lokale economie willen vormgeven. Mooi, want we zijn hard toe aan een nieuwe economie, een circulaire economie, een nieuw economisch tijdperk, waarin we binnen de draagkracht van de Aarde blijven en ons niet richten op meer, maar op beter. De Partij voor de Dieren heeft de visie van het gemeentebestuur gelezen, waarin wij mooie woorden over een duurzame(re) economie lezen, maar waarbij tot onze spijt het doel nog steeds economische groei blijft. Dit wordt groene groei genoemd. Groene groei is een van grote fabels van de moderne tijd, groene groei bestaat namelijk niet. Oneindige groei op een eindige planeet is niet mogelijk.

We zien het concept van groene groei ontkracht met de ‘Javons Paradox’. Groene groei gaat er vanuit dat wanneer we producten duurzamer maken, bijvoorbeeld door technologische vooruitgang, we minder grondstoffen en energie gebruiken, waarmee we duurzamer worden. De Javons Paradox toont in de praktijk aan dat zuinigere productie en producten de consumptie van grondstoffen en energie juist niet laten dalen, maar vaak gelijk houden of zelfs doen stijgen. Wanneer productie en producten zuiniger worden, dan is het effect dat er meer van geconsumeerd wordt. Productie beter, zuiniger en groener maken is goed, maar dan moet er wel op de rem van de consumptiekant getrapt worden om te voorkomen dat het effect van innovatie zichzelf opeet.

Ondanks dat er veel groene en maatschappelijke bewustwording en ambitie in de visie van het gemeentebestuur staat, is het fundament dus nog niet dat wat het moet zijn om binnen de draagkracht van de Aarde te blijven. Daarom is het tijd voor een nieuw economisch tijdperk: postgroei. Postgroei betekent letterlijk: ‘na de groei’. Dat betekent dat er weliswaar een einde komt aan de kwantitatieve groei, de groei van de consumptie en de economie, maar dat dit juist ruimte schept voor nieuwe, kwalitatieve groei: persoonlijke groei, sociale groei, groei van de biodiversiteit, groei van creativiteit, groei van burgerparticipatie, en bovenal: een groei van geluk en tevredenheid.

Onze fractie zet zich in voor deze fundamentele verandering van de economie, ook bij de behandeling van de nieuwe economische visie die het gemeentebestuur voorstelt. Ook zijn er enkele andere zaken waar wij kansen voor zien, namelijk het richten van de innovatie van food & agro op de eiwittransitie. Den Bosch is het middelpunt van de regio in landbouwinnovatie, zo geeft ook het gemeentebestuur aan. Wij zien hierin dan een mooie kans om die economische kans te benutten voor een duurzame en diervriendelijke toekomst, die ook de boeren en andere ondernemers in de agrarische sector een duurzaam, zeker, toekomst perspectief biedt door in te zetten op de transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, de eiwittransitie. De productie van dierlijke eiwitten, de dierenindustrie, is een doodlopend, onhoudbaar spoor. Naast al het dierenleed pleegt deze vorm van voedselproductie zo’n roofbouw op de Aarde dat deze manier van voedselproductie niet vol te houden is. Boeren verdienen een eerlijke toekomst en als overheid dienen wij hierin de juiste weg te leiden.

Wanneer de ambitie is om tot een groene economie te komen, wat ook het gemeentebestuur wil, dan is daar wat de Partij voor de Dieren een duidelijke en betrouwbare overheid voor nodig. Dit betekent dat we moeten investeren in de handhaving van milieuwetgeving, dat we via ruimtelijke ordening mogelijkheden moeten benutten om de vestiging van vervuilende sectoren te beperken, zoals fast fashion winkels, en dat échte groene en maatschappelijk relevante ondernemingen aangetrokken en geholpen moeten worden om succesvol te zijn. We moeten zo gezegd de groene loper voor hen uitleggen.

Ben je benieuwd naar de economische visie zoals voorgesteld door het gemeentebestuur? Deze lees je hier.

Op 26 augustus vindt het raadscommissiedebat over dit onderwerp plaats en op 10 september debatteert en stemt de gemeenteraad over moties, voorstellen tot bijsturing, aanvulling en wijziging, vanuit de verschillende politieke partijen. Vind je het interessant hoe deze debatten verlopen? Je bent welkom om te vergadering live mee te kijken in de raadszaal of deze online mee te kijken via de website van de gemeenteraad. Later terugkijken kan daar ook.

Gerelateerd nieuws

Een blik op de toeristische visie

De gemeente Den Bosch heeft een toeristische visie opgesteld. De reden van deze visie, zo geeft het gemeentebestuur aan, is d...

Lees verder

De ‘Kanaalboulevard’, een gemiste kans en gevaarlijk experiment

Wie zo nu en dan aan de Noordoost kant van de binnenstadsring te vinden is kan het bijna niet ontgaan zijn; de herinrichting ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief