Een blik op de toeris­tische visie


Toerisme binnen de grenzen van de Aarde en leef­baarheid

19 augustus 2024

De gemeente Den Bosch heeft een toeristische visie opgesteld. De reden van deze visie, zo geeft het gemeentebestuur aan, is dat toerisme hoe dan ook blijft groeien en dat het daarom goed is om actief te sturen op de manier waarop we toerisme inrichten. Dit vindt de Partij voor de Dieren op zich geen gekke gedachte. De inhoud van de visie daar hebben wij nog wel het één en ander over op te merken. Voornamelijk omdat de visie geen duidelijke keuzes maakt en daarmee niet doet wat een visie zou moeten doen, namelijk een stip op de horizon zetten.

Gelukkig gaat de gemeenteraad nog over deze visie met elkaar in debat; dit debat is gericht op zogenoemde “wensen en bedenkingen”. Dat wil zeggen dat wij door middel van moties opdrachten kunnen geven om de visie bij te sturen en/of accenten te leggen. Wij zien in toerisme een mogelijkheid om de transitie naar een circulaire economie aan te jagen, mits het toerisme zo wordt gestuurd dat dit duurzaam is ingericht. Hiermee kan economische waarde van “spullen kopen” verschuiven naar beleven, waarmee we nog steeds zorgen voor werkgelegenheid en inkomen voor inwoners, maar hiervoor niet constant spullen verkocht worden, wat roofbouw op de Aarde is.

Op maandag 26 augustus debatteert de gemeenteraad voor de eerste keer over dit stuk in de raadscommissie bedrijvigheid. De Partij voor de Dieren richt zich hierin op drie hoofdlijnen die belangrijk zijn om tot duurzaam en leefbaar toerisme te komen dat een positieve invloed kan hebben op de transitie naar een circulaire economie. Die drie hoofdlijnen zijn:

  1. Natuurtoerisme: in de visie staat aangeven dat ingezet gaat worden op natuurtoerisme. Wat ons betreft kan natuurtoerisme ervoor zorgen dat mensen duurzaam recreëren en ook de natuur meer gaan koesteren. Wel is van belang dat de draagkracht van de natuur niet overschreden wordt. Bij het opstellen van de toeristische visie en de keuze voor natuurtoerisme zijn geen natuurorganisaties geraadpleegd. Daarom zullen wij erop inzetten dat natuurorganisaties een leidende rol krijgen in het vaststellen van de ecologische mogelijkheden en draagkracht van de natuur, om overbelasting en daarmee schade aan flora en fauna te voorkomen.
  2. Beleven in plaats van spullen kopen: om toerisme duurzaam te laten zijn, vindt dit plaats in de rijkdom van alle moois dat onze gemeente te bieden heeft waarmee we onze Aarde niet uitputten. Dat wil zeggen: beleven en geen spullen kopen. We hebben een gemeente waar je prachtig kan fietsen, wandelen, van het water kan genieten aan de vele strandjes maar ook met een supboard of in een kano. Den Bosch heeft een rijke historie die beleefd kan worden, genoeg geschiedenis te zien en beleven, ook buiten het stadscentrum. Denk bijvoorbeeld aan de Vinkelse molen. Ook qua kunst en cultuur is er veel te doen in Den Bosch. Zo veel moois te doen waarmee we geen roofbouw op de Aarde plegen, daar zetten we ons voor in.
  3. Leefbaarheid: toerisme betekent dat het op plekken waar toeristische activiteiten te doen zijn het drukker kan worden. De binnenstad piept en kraakt echter onder de drukte die er nu al is. Daarom vinden wij het belangrijk dat er juist wordt ingezet op alle ándere locaties in onze gemeenten dan de binnenstad, om de leefbaarheid hier niet nog meer onder druk te zetten en de binnenstad juist te ontlasten. Ook moet de huidige overlast worden opgelost in overleg met binnenstadsbewoners.

Op dinsdag 10 september dan stemt de gemeenteraad over moties die worden ingediend om meer richting te geven aan de visie van het college. Zowel de vergadering op 26 augustus als die op 10 september zijn zowel fysiek in de raadszaal bij te wonen als wel online live mee te kijken en ook naderhand terug te kijken via de website van de gemeenteraad: https://denbosch.notubiz.nl/dashboard

Gerelateerd nieuws

Succes! Bollenteelt en landbouwgif aan banden

Bollenteelt verspreidt zich in rap tempo over heel Nederland, zo vindt deze opmars ook plaats in Brabant en ook in Den Bosch....

Lees verder

De nieuwe Bossche Economische Visie

De gemeente Den Bosch krijgt een nieuwe economische visie, een nieuwe manier van kijken op hoe we onze lokale economie willen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief