Geef boeren toekomst!


Een overheid die de weg leidt naar een houdbaar systeem voor mens, dier en natuur

19 september 2024

Den Bosch is het middelpunt van de regio in landbouwinnovatie. Die kans moeten wij benutten, zo riepen wij op in de raadsvergadering van 10 september, in het kader van de nieuwe economische visie voor Den Bosch die het gemeentebestuur beoogt.

We hebben goud in handen

De positie van Den Bosch in de landbouwregio biedt een gouden kans voor een duurzame en diervriendelijke toekomst. Hiermee kan ook de boeren en andere ondernemers in de agrarische sector een duurzaam, zeker, toekomst perspectief geboden worden, door in te zetten op de transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, de eiwittransitie.

De productie van dierlijke eiwitten, de dierenindustrie, is een doodlopend, onhoudbaar spoor. Naast al het dierenleed pleegt deze vorm van voedselproductie roofbouw op de Aarde, deze manier van voedselproductie is niet vol te houden. Boeren verdienen een eerlijke toekomst, en als overheid dienen wij hierin de weg te leiden.

AgriFood Capital, de BIM en kansen

Vaak horen wij trotse woorden over wat deze gemeente doet in de combinatie van landbouw, voeding en duurzaamheid. Op het vlak van de eiwittransitie gebeurt er echter nog weinig. AgriFood Capital is een samenwerking van verschillende overheden en bedrijfsleven en een waar paradepaardje van de gemeente Den Bosch. Wanneer de Partij voor de Dieren spreekt over verduurzaming van de landbouw en zo bijvoorbeeld ook over de eiwittransitie, dan wordt vaak de “AgriFood Capital-kaart” getrokken. Den Bosch doet al zo veel voor duurzame landbouw, via AgriFood Capital, wordt dan aangegevan.

Maar werp een blik op het jaarplan van Agrifood Capital, er gaat welgeteld €0 naar de eiwittransitie. Uiteraard wordt wél ingezet op innovatie in de dierlijke productieketen. Ook binnen de BIM, waar via de vestiging van bedrijven in Den Bosch wordt gefaciliteerd door de gemeente, wordt niet of nauwelijks op de eiwittransitie ingezet. Van de panden in het bezit zijn van de BIM zitten in de Jamfabriek de bedrijven die gericht zijn op ‘food’, waarvan wel geteld één die zich echt inzet voor de eiwittransitie.

Één van de ambities in de economische visie is Den Bosch als centrumstad in een innovatieve en duurzame voedingsregio. Ook worden hierbij Agrifood en de Jamfabriek als belangrijke stakeholders genoemd, maar ook de HAS. De HAS heeft een electoraat eiwittransitie. En juist op dat vlak van de eiwittransitie liggen dus de kansen die nodig zijn om over te schakelen op een duurzaam, houdbaar systeem.

Geef boeren toekomst & geef om de toekomst van mens, dier en milieu

Als we onze boeren toekomst willen geven, dan moeten we hen op weg helpen naar een houdbaar systeem. Daarom diende de Partij voor de Dieren een motie in om in dat kader vollebak in te zetten op de eiwittransitie. Wij hebben onze collega’s opgeroepen om ook de verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzaam systeem, voor de duurzame landbouw die genoemd staat in de visie van het gemeentebestuur, voor een toekomst voor de boeren.

Het is toch verdrietig te noemen dat partijen die vaak aangeven voor boeren te zijn en voor een duurzame toekomst te zijn, niet voor dit voorstel voor de eiwittransitie stemden. Bijvoorbeeld partijen als GroenLinks, D66 en de PvdA stemden tegen de eiwittransitie. Wat ons betreft gaat het niet enkel om mooie woorden, maar ook om de keuzes durven maken die nodig zijn voor een veilige, duurzame toekomst voor mens, dier en milieu.

Succes en vervolg

Ondanks dat onze motie geen meerderheid vond gaf de verantwoordelijk bestuurder de Partij voor de Dieren gelijk op het punt dat er meer gedaan kan en moet worden ten aanzien van de eiwittransitie en is ons toegezegd dat hier daadwerkelijk meer werk van gemaakt gaat worden. Dat zien wij met veel enthousiasme tegemoet natuurlijk! Dat betekent niet dat wij dit enkel zullen afwachten, er moeten namelijk nog grote stappen gezet worden om de benodigde transitie waar te maken. Onze fractie werkt verder aan een nieuw, concreet voorstel om de eiwittransitie in Den Bosch en de brede regio de impuls te geven die ze nodig heeft. Wordt vervolgd!

Gerelateerd nieuws

Demonstratie tegen het Kardinale Foutenplein

Laat je horen tegen de kap van waardevolle bomen en de aanleg van een levensgevaarlijke rotonde! Op zaterdag 21 september, va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief