Demon­stratie tegen het Kardinale Fouten­plein


Rotonde? Ga fietsen!

17 september 2024

Laat je horen tegen de kap van waardevolle bomen en de aanleg van een levensgevaarlijke rotonde! Op zaterdag 21 september, van 13u tot 15u laten wij samen met verschillende politieke partijen en kundige belangenpartijen zich gezamenlijk van ons horen. De Partij voor de Dieren zegt nee tegen kardinale fouten voor het Kardinaal van Rossumplein. Jij ook? Sluit je zaterdagmiddag aan bij het protest.

Wij zorgen voor protestbordjes. Je kan natuurlijk ook zelf een bordje knutselen met een ludieke spreuk erop. Dit is een vreedzame actie met spandoeken en borden, waar geen ruimte is voor geweld en discriminatie. Houd er rekening mee dat je protestbordje hier ook aan voldoet als je zelf een bordje meeneemt.

Kappen met kappen!

Op het Kardinaal van Rossumplein worden twee grote, volwassen bomen gekapt. Één met een kroonoppervlak van 236m2 en één met een kroonoppervlak van 135m2. Wanneer we uitgaan van jonge bomen met een kroonoppervlak van 3m2 dan zouden om de bomen die gekapt gaan worden te compenseren er 124 jonge bomen moet worden geplant.1 Op dat moment is enkel de kap van de bomen gecompenseerd, maar geen nieuwe groenwaarde toegevoegd. In de huidige plannen van gemeentebestuur worden 26 jonge bomen gepland in de het totale plangebied van het Kardinaal van Rossumplein tot aan de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Jan Heinsstraat. De plannen van het gemeentebestuur slaan dan ook een groot gat in het stedelijk groen, het groen waar juist zo’n behoefte aan is.

Gooi de fiets niet voor de bus

De veiligheidsdiensten en Arriva hebben in aanloop naar de planontwikkeling aangegeven dat de geplande rotonde gevaarlijk wordt, met name voor fietsers. De rotonde wordt namelijk zo krap dat er geen ruimte is voor bijvoorbeeld een bus en een fietser naast elkaar op de rotonde. Met dit plan worden fietsers letterlijk en figuurlijk voor de bus gegooid.

Waarom een rotonde? Leg het ons maar uit. De bedoeling is dat de binnenstadsring autoluw wordt. Het adviesrapport dat de gemeente heeft laten opstellen staat bol van advies over bijvoorbeeld het opknippen van de ring en éénrichtingsverkeer. Wanneer dit advies wordt gevolgd is er al helemaal geen noodzaak voor een rotonde. Het advies over de autoluwe binnenstadsring en binnenstad moet nog uitgetekend worden in een concreet plan, maar de bomen gaan al wel gekapt worden en de rotonde aangelegd. Er ligt een slecht plan voor de rotonde en de bomen, maar kansen grijpen om dit plan te herzien lijkt geen optie. Snap jij het nog?

Gerelateerd nieuws

Zonnepark Oude Baan-Oost

Aan de omwonenden heeft het niet gelegen, zij hebben er alles aan gedaan om de plannen voor een commercieel zonnepark in hun ...

Lees verder

Geef boeren toekomst!

Den Bosch is het middelpunt van de regio in landbouwinnovatie. Die kans moeten wij benutten, zo riepen wij op in de raadsverg...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief