Nieuwbouw Theater aan de Parade: misstap op misstap leidt tot een bodemloze put aan verspild belas­tinggeld


Lessen voor de toekomst of geduldig papier?

2 september 2024

De overschrijding van het budget met ruim €16 miljoen zegt al veel. Bij de bouw van het nieuwe Theater aan de Parade is veel misgegaan, zo constateert de Bossche Rekenkamer in haar onderzoeksrapport. Zij noemt het ontbreken van professionaliteit en tegenspraak, er wordt aangegeven dat noodzakelijke regels niet gevolgd worden en dat over ruim € 10 miljoen aan kosten en financiële risico’s niet aan de gemeenteraad is gecommuniceerd. Het is niet de eerste keer dat Den Bosch zo de mist in gaat met een prestigeproject. Of het de laatste keer zal zijn, daar zet ook de Rekenkamer een vraagteken bij, zij geeft aan “dat het voor raden en colleges lastig blijkt de lessen t.a.v. de politiek-bestuurlijke besluitvorming in de praktijk te brengen”.

Reactie gemeentebestuur roept vragen op

De Partij voor de Dieren vindt de pittige bevindingen van de Rekenkamer een zeer serieus te nemen signaal. De eerste reactie van het gemeentebestuur roept bij de Partij voor de Dieren vragen op. Zij geeft namelijk aan met de gemeenteraad hierover in gesprek te willen gaan. Het voorkomen van dit soort debacles valt of staat echter met het wel of niet afspreken van prestigeprojecten in het bestuursakkoord van coalitiepartijen. Vervolgens kunnen deze partijen niet anders dan instemmen met de op voorhand afgesproken plannen en is er geen ruimte voor andere inzichten, kritische vragen en de benodigde professionaliteit. Zoals de Rekenkamer aangeeft “een ‘politieke deal’ maakt immers ook een project mogelijk”.

Ook schrikken wij van de eerste reactie van het gemeentebestuur, waarin zij aangeeft het niet eens te zijn met veel van de constateringen van de Rekenkamer en als het ware smoesjes verzint waarom de bevindingen van de Rekenkamer onjuist zijn. Een voorbeeld hiervan is dat het gemeentebestuur aangeeft waarom het logisch is dat er geen rekening is houden met beroeps- en bezwaarprocedures en een gang van bezwaarmakers naar de Raad van State. Wanneer hier rekening mee gehouden zou worden dan zou dit geen vertrouwen in de eigen plannen uitstralen. De Partij voor de Dieren vindt dat op deze manier kritische en terechte bevindingen van de Rekenkamer al te makkelijk worden weggewuifd; wanneer op een bouwplan waar al jaren over gesteggeld wordt, zowel in de raadszaal als in de samenleving, een plan dat veel geld kost en veel impact heeft op de gemeente, wanneer hierbij niet gerekend wordt op juridische procedures, dan wordt er geen theater gebouwd maar een luchtkasteel.

Plannen maken mét de stad

Zoals vaker gebeurt worden de juridische procedures door het gemeentebestuur neergezet als een vorm van treiteren, vertragen en enkel opkomen voor het eigen belang door belanghebbende. De reflectie dat in de ontwikkeling van het project de participatie onvoldoende is geweest en dat inwoners te weinig inspraak hebben gehad in de plannen, die reflectie ontbreekt. Het zou het gemeentebestuur sieren wanneer daar lering uit getrokken wordt en in plaats van plannen vóór de stad, plannen mét de stad gemaakt gaan worden.

Design Museum: het volgende prestigeproject als gevolg van een politieke deal

Een nieuw prestigeproject staat al op de planning: een nieuw gebouw voor het Design Museum. Dit nieuwe gebouw is niet nodig, maar voor een van de coalitiepartijen een paradepaardje. In het bestuursakkoord zijn de wensen van de verschillende partijen opgesomd, zo krijgt iedere partij iets. Onafhankelijke en kritische beoordeling van deze plannen door de coalitiepartijen wordt hiermee bijna onmogelijk gemaakt. De Partij voor de Dieren denkt dan ook niet dat van de misstappen bij het Theater aan de Parade geleerd zal worden en vreest voor, zoals de Rekenkamer dit noemt, “lessen voor de bühne”.

Van dit soort dwalingen worden we uiteindelijk allemaal slechter. Het gaat hier om een enorme verspilling van belastinggeld dat beter besteed had kunnen worden, aan een prettige, duurzame, veilige en zorgzame toekomst, voor alle Bosschenaren, mens en dier.

Hoe nu verder?

Op 16 september informeert de Rekenkamer de gemeenteraad nader over haar rapport. Op 26 september zal de raadscommissie met elkaar het debat voeren over het rapport van de Rekenkamer en het bijbehorende raadsvoorstel dat op korte termijn wordt verwacht. Je kan deze vergaderingen live volgen in de raadszaal en via de website van de gemeenteraad.

Gerelateerd nieuws

De ‘Kanaalboulevard’, een gemiste kans en gevaarlijk experiment

Wie zo nu en dan aan de Noordoost kant van de binnenstadsring te vinden is kan het bijna niet ontgaan zijn; de herinrichting ...

Lees verder

Succes! Bescherming van de natuur tegen te veel drukte

In de toeristische visie heeft het gemeentebestuur opgenomen in te gaan zetten op natuurtoerisme. Natuurtoerisme kán een mooi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief