Yes! Op naar een autoluwe binnenstad!
Jaren en jaren heeft het geduurd, maar op 10 december nam de gemeenteraad dan eindelijk het legendarische besluit tot een autoluwe binnenstad met hierbij de concrete maatregelen. De stad snakt naar schone lucht, groen en ruimte om te lopen, fietsen, spelen en ontmoeten. Ondanks protest van verschillende ondernemers koos de gemeenteraad met haar besluit voor het maatschappelijk belang.
De Partij voor de Dieren zegt het vaak, wanneer het nou gaat om schone lucht, groen of verkeersveiligheid: we moeten andere keuzes durven maken wanneer het om auto’s gaat om bijvoorbeeld schonere lucht, meer groen en veilig verkeer te krijgen én durven kiezen in schaarse ruimte. Ten aanzien van de binnenstad wordt nu eindelijk de knoop doorgehakt: in fases wordt tussen 2025 en 2030 de binnenstad en de binnenstadsring autoluw. De ring wordt opgeknipt en er komen zogenoemde ‘inprikkers’. Daarmee wordt doorgaand verkeerd geweerd. Ook wordt het gebied waar in de regel geen auto’s komen groter. Voetgangers en fietsers krijgen ruim baan en de stad wordt vergroend!
Wat kunnen wij ons nog meer wens zou je denken. Nou, dat die prachtige bomen op het Kardinaal van Rossumplein blijven staan! Op 6 en 7 januari worden ze gekapt, om plaats te maken voor een levensgevaarlijke rotonde waar de hulpdiensten en Arriva grote bezwaren tegen hebben, in verband met de veiligheid van fietsers die letterlijk klem komen te zitten. Daarom dienden wij een voorstel in om te onderzoeken of er nou geen andere oplossing is, waarmee de bomen gespaard worden. Dit voorstel kon niet op voldoende steun rekenen. Wanneer zelfs zogenaamde groene(re) partijen zoals GroenLinks, PvdA en D66 niet tegen kap zijn kunnen deze bomen het wel vergeten.
We zullen de kap niet stilletje voorbij laten gaan en gaan stilstaan bij het verlies van deze prachtige grote bomen, een verlies voor het ecosysteem en afbreuk aan de leefbaarheid. De paar kleine boompjes die hiervoor terug geplant gaan worden zijn verre van voldoende om dit verlies ook maar enigszins te compenseren. Gelukkig hebben we ervoor gezorgd dat de herplantplicht in de toekomst verbeterd wordt om dit soort blamages zo veel mogelijk te beperken!
Gerelateerd nieuws
Geen duidelijk klimaatplan, geen handelingsperspectief, geen klimaatrechtvaardigheid
Al twee jaar wordt gesproken over het concreet maken van het Bossche klimaatbeleid, keer op keer traineert en vertraagt het g...
Lees verderSucces! Meer ruimte voor duurzame huizen in Den Bosch
Een huis (ver)bouwen met ander materialen dan baksteen en beton? Grote kans dat je dan de welstandscommissie op je dak krijgt...
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste nieuws
meld je aan voor onze nieuwsbrief