Geen duidelijk klimaatplan, geen hande­lings­per­spectief, geen klimaat­recht­vaar­digheid


De crisis is hier en Den Bosch is nog daar

11 december 2024

Al twee jaar wordt gesproken over het concreet maken van het Bossche klimaatbeleid, keer op keer traineert en vertraagt het gemeentebestuur. De Partij voor de Dieren vindt het de hoogste tijd voor een duidelijk klimaatplan met handelingsperspectief. Gemeentebestuur en coalitie kiezen voor nóg meer vertraging en uitstel van duidelijke plannen.

In augustus 2023 lag het klimaatrapport van CE Delft klaar. Het gemeentebestuur liet dit een half jaar op de plank liggen voor het rapport met de gemeenteraad te delen. De opvolgende ‘Klimaat Impact Analyse’ (KIA), wat in beeld moest brengen hoe het klimaatbeleid ingevuld gaat worden, werd opnieuw maanden uitgesteld. Naar aanleiding van een weinig ambitieus debatstuk van het gemeentebestuur in november 2024 diende de Partij voor de Dieren bij de raadsvergadering van 10 december 2024 een voorstel in om nu eindelijk actie in het klimaatbeleid te krijgen, de plannen eindelijk concreet te maken. In het voorstel van de PvdD werd het gemeentebestuur oproepen om binnen een half jaar met een daadwerkelijk duidelijk en controleerbaar klimaatplan te komen, met handelingsperspectief voor inwoners.

Als het aan de PvdD ligt dan doet de gemeente Den Bosch alles wat binnen haar mogelijkheden ligt om de klimaatdoelen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen. Dit zijn staande afspraken van de Rijksoverheid en het gemeentebestuur heeft eerder aan de PvdD aangegeven dat zij zich hierbij aansluit. Het is van groot belang dat Den Bosch verantwoordelijkheid neemt voor haar handelen en zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen tot nul brengt. Het water staat mensen en dieren elders ter wereld nu al letterlijk aan de lippen. Wij zijn het hen en ook toekomstige generaties verplicht om, nu het nog kan, het tij te keren.

Wat het Bossche klimaatdoel gaat worden lijkt echter nog steeds onduidelijk. De gemeenteraad is het hierover nog niets eens en de voltallige coalitie is daarnaast ook voorstander van een te langzaam afbouwplan, waarmee de doelen van Parijs niet gehaald worden. Ondanks dat men het niet met elkaar eens is en waarschijnlijk gekozen gaat worden voor een te langzaam afbouwdoel, is het van groot belang dat een afbouwdoel vastgesteld wordt. Zolang dat niet gebeurt wordt er namelijk ook geen klimaatbeleid uitgevoerd.

Het is totaal onverantwoord dat zowel de verantwoordelijk wethouder, Mike van der Geld (D66) als wel de voltallige coalitie, en daarmee ook de meer progressieve partijen als GroenLinks, PvdA en D66, erop tegen zijn om op korte termijn het klimaatbeleid concreet te maken, inwoners hierin mee te nemen en de afspraken op te nemen in de planning & controle-cyclus, zodat de voortgang van het beleid als integraal onderdeel van het volledige gemeentebeleid en de begroting gecontroleerd wordt door de gemeenteraad.

De Partij voor de Dieren is erg ontstemd over het (opnieuw) bewust vertragen van het klimaatbeleid door partijen die zichzelf groen noemen en vaak de mond vol hebben over dit onderwerp. De PvdD laat zich echter niet uit het veld slaan. Wij blijven het klimaatbeleid aanjagen, omdat klimaatbeleid geen keuze is, maar een morele plicht.

Gerelateerd nieuws

Een tekort aan groen in Den Bosch: meer verdichting vraagt om meer vergroening

Uit onderzoek van Natuur & Milieu en Sweco blijkt dat veel gemeenten groenambities niet waar weten te maken, met name ten opz...

Lees verder

Yes! Op naar een autoluwe binnenstad!

Jaren en jaren heeft het geduurd, maar op 10 december nam de gemeenteraad dan eindelijk het legendarische besluit tot een aut...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief