Zonnepark Oude Baan-Oost


Geen zonnepark zonder overleg

12 september 2024

Aan de omwonenden heeft het niet gelegen, zij hebben er alles aan gedaan om de plannen voor een commercieel zonnepark in hun achtertuin op pauze te zetten. Hun verzoek luidt: ga éérst met ons in gesprek, voordat er zulke ingrijpende keuzes in onze directe leefomgeving worden gemaakt. Zij hebben in grote getalen aan de bel getrokken, zowel met schriftelijke inspraakreacties aan de gemeenteraad als door een veelvuldig ondertekende petitie aan te bieden aan de verantwoordelijk wethouder en de burgemeester.

Locatie, plan & ons standpunt

Het gaat om een perceel aan de Oude Baan-Oost in Rosmalen. Formeel is het landbouwgrond, maar onder de grond ligt een oude vuilstort. De Partij voor de Dieren is tegen zon op land waar het land een belangrijke andere functie vervult, bijvoorbeeld wanneer dit landbouwgrond of natuur is. Zonnepanelen op een oude vuilstort daar zijn wij niet principieel op tegen. Wel is het van belang dat een dergelijk project goed wordt ingepast. Dat dit in goed overleg met de buurt gebeurt en dat de buurt meeprofiteert.

Onze grootste bezwaren bij dit plan liggen op het punt van de omgevingsdialoog en de financiële participatie. Schijnbaar zijn beide volgens het boekje uitgevoerd. Daar kan je een vraagteken bij plaatsen, omdat de kwaliteit van beiden zo belabberd. Maar de kaders zijn zo open, zo vrijblijvend, dat deze initiatiefnemer ermee weg lijkt te komen.

Particiwatte?

Het enige wat de initiatiefnemer heeft gedaan, is de plannen over de schutting gegooid, maar een echte dialoog is er niet geweest. Omwonenden die zorgen en vragen hebben, die kunnen nergens terecht. Ook de financiële participatie stelt niets voor. 3,5% rendement voor hen die willen investeren in het project. Dat is niet financieel meeprofiteren, dat is een commercieel bedrijf subsidiëren. De visie energielandschap geeft juist aan dat het niet eerlijk verdelen van lasten en lusten voorkomen moet worden en dat de omgeving daarom mee moet kunnen profiteren, middels 50% lokaal eigendom. In lijn met intentie van de visie energielandschap valt deze subisidieaanvraag van de initiatiefnemer aan de omwonenden hier niet mee te rijmen.

Verbeter het plan en voorkom herhaling

Daarom hebben wij een motie ingediend om de fouten in de kaders te herstellen, zodat voorkomen wordt dat zowel de omgevingsdialoog als de financiële participatie nogmaals zo belabberd uitgevoerd worden en deze schijnparticipatie een halt toe geroepen wordt. Een ander punt van zorg is de recycling van de zonnepanelen. Het RIVM heeft aangegeven dat dit beter moet. Met de laagwaardige recycling van panelen op dit moment vernietigen we grondstoffen. Om tot hoogwaardige recycling te komen is het nodig om hier rekening mee te houden bij ontwerp en aanschaf. Daar kunnen wij nu nog niet op sturen in Den Bosch omdat dit niet opgenomen is in het beleidskader. Daarom dienden wij hierop ook een motie in, om in kaart te brengen of en hoe dit wél op te nemen in het beleidskader.

Wij hebben voorgesteld om het plan van de agenda van de gemeenteraad te halen en dit terug naar de tekentafel te sturen. Eerst in gesprek met de omwonenden. Het plan was in de huidige vorm simpelweg nog niet rijp voor beraadslaging in de gemeenteraad. Helaas stemde het grootste deel van de gemeenteraad tegen dit voorstel. Wij hebben daarom tegen het plan gestemd. Het plan is door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. De moties die wij hebben ingediend om in de toekomst een soortgelijk debacle te voorkomen hebben ook geen meerderheid gehaald. Hoe belangrijk vindt de gemeenteraad (financiële) participatie en draagvlak voor de energietransitie nu werkelijk?

Gerelateerd nieuws

Succes! Bescherming van de natuur tegen te veel drukte

In de toeristische visie heeft het gemeentebestuur opgenomen in te gaan zetten op natuurtoerisme. Natuurtoerisme kán een mooi...

Lees verder

Demonstratie tegen het Kardinale Foutenplein

Laat je horen tegen de kap van waardevolle bomen en de aanleg van een levensgevaarlijke rotonde! Op zaterdag 21 september, va...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief