Schrif­te­lijke vragen actieve inclusie LHBTQIA+


Indiendatum: 22 nov. 2023

Den Bosch, 22 november 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: actieve inclusie LHBTQIA+

Geacht college,

Op 30 oktober jl. stelden PvdA, D66 en VVD vragen over het regenboogzebrapad, duidelijke en goede vragen. Wij onderschrijven het belang van het regenboogzebrapad en de zichtbaarheid van LHBTQIA+-inclusie. Ten aanzien van dit laatste vinden wij het belangrijk om ook breed oog te hebben voor de mogelijkheden hiertoe. Draagvlak voor LHBTQIA+-inclusie is de afgelopen jaren gestagneerd, dat betekent dat het nodig is om hier actief aan te blijven werken, helaas leven we nog niet in een wereld waar diversiteit en inclusie vanzelfsprekendheden zijn. Den Bosch heeft diversiteit en inclusie hoog in het vaandel, dat wordt ook nogmaals benadrukt in het vernieuwde Regenboogprogramma. Het regenboogbeleid beschouwend zien we goede wil, in de praktijk zien wij echter ook nog onbenutte mogelijkheden en kansen om daad bij woord te voegen.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

1. Wat zijn de concrete ontwikkelen, acties en opbrengsten voortkomend uit het Regenboogprogramma 2019 – 2022?

2. Welke concrete ontwikkelingen en acties hebben er reeds plaatsgevonden voortkomend uit het Regenboogprogramma 2023 – 2026?

3. In het Regenboogprogramma staat aangegeven dat er samen met vertegenwoordigers van de LHBTQIA+-community wordt gezocht naar een duurzame regenbooguiting als vervanging van het regenboogzebrapad:

  • Op welke manier is het overleg hierover met de community georganiseerd? Zijn hier enkel organisaties bij betrokken of is dit overleg open voor alle LHBTQIA+-inwoners die graag meedenken hierover? Indien dit laatste, op welke manier wordt dit kenbaar en toegankelijk gemaakt?
  • Wordt er in de uitvoering van de vervangende regenbooguiting rekening gehouden wie er begunstigd wordt met de uitvoering? Wordt in de aanbesteding bijvoorbeeld rekening gehouden met diversiteit en inclusie?
  • Ziet u mogelijkheid om tot bredere uitingen in de openbare ruimte te komen en belangrijke uiting van diversiteit en inclusie ook buiten de binnenstad te brengen, bijvoorbeeld in de dorpskernen?

4. Ziet u mogelijkheid om niet enkel tot grote uitingen d.m.v. bijvoorbeeld kunst in de openbare ruimte zichtbaarheid te creëren, maar ook door meer subtiele uitingen, zoals in o.a. Helmond en Utrecht waar verschillende voetgangersverkeerslichten inclusief zijn[1]? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid om op het stadhuis de Progress Pride vlag permanent te hijsen of op een andere manier bij of aan het stadhuis zichtbaar te maken? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u bereid om organisaties en ondernemers in Den Bosch aan te moedigen om permanent zichtbaarheid te geven aan LHBTQIA+- inclusie en hen daarin te ondersteunen door bijvoorbeeld te voorzien in Progress Pride vlaggen wanneer organisaties deze permanent zichtbaar willen maken? Zo nee, waarom niet?

7. Er gebeuren al goede dingen door of gesteund door onze gemeente, zoals laatst nog het programma op Coming Out Day. Ziet u mogelijkheden om ook online en op social media meer zichtbaarheid te geven aan het diversiteit en inclusieprogramma en de activiteiten die georganiseerd worden actief in beeld te brengen en te delen, zowel door de gemeente als wel door het college van B&W? Zo nee, waarom niet?

8. Ziet u mogelijkheden om de verbindende rol van de gemeente meer in te zetten zodat organisaties elkaar beter kunnen vinden en helpen en LHBTQIA+-organisaties, -verenigingen en -sportclubs mogelijk een ondersteunende rol kunnen hebben in het diversiteits- en inclusiebeleid van andere (niet specifieke LHBTQIA+)organisaties?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] Helmond

Utrecht

Indiendatum: 22 nov. 2023
Antwoorddatum: 9 jan. 2024

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 30 november 2023 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: actieve inclusie LHBTQIA+.

Opmerking vooraf: de terminologie is in de loop der tijd gewijzigd. In het programma schrijven wij nog LHBTi+. Op advies van Movisie (het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken) schrijven we voortaan lhbtiqa+ met kleine letters en in deze volgorde.

Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Wat zijn de concrete ontwikkelingen, acties en opbrengsten voortkomend uit het Regenboogprogramma 2019 – 2022?

Antwoord:

Vraag 2:

In het Regenboogprogramma 2023-2026 wordt op pagina 4 en 5 teruggeblikt op het programma 2019 – 2022.

Welke concrete ontwikkelingen en acties hebben er reeds plaatsgevonden voortkomend uit het Regenboogprogramma 2023-2026?

Antwoord:

Het programma is in mei 2023 door het college vastgesteld dus veel

ontwikkelingen en acties moeten nog plaatsvinden. Desalniettemin hebben we een aantal acties en ontwikkelingen die we met u kunnen delen.

Vanuit het programma en het regenboogoverleg is actief samengewerkt en is de viering van Coming Outday 2023 op de Onderwijsboulevard een succes geweest. In dezelfde week is het Regenboogontbijt vanuit de gemeente georganiseerd waarbij nieuwe contacten zijn gelegd en ideeën voor het programma zijn uitgewisseld.

In oktober jl. heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met de partners van de basisondersteuning om met hen te bespreken hoe ze vorm en inhoud kunnen geven aan de opdracht om lhbtiqa+ (en cultuur) sensitief te werken. Twee jaarlijks doen we als gemeente onderzoek naar acceptatie en discriminatie met een aparte rapportage over lhbtiqa+. Dit onderzoek loopt nu. We informeren uw over de uitkomsten zodra deze bekend zijn.

Tot slot was er in de gemeentelijke week van Diversiteit (4 t/m 8 december

2023) een groot aanbod aan activiteiten voor de medewerkers van Gemeente ’s-Hertogenbosch ter bevordering en bewustwording van diversiteit en inclusie, waaronder ook lhbtiqa+. Zo was er de jaarlijkse paarse donderdag.

Vraag 3:

In het Regenboogprogramma staat aangegeven dat er samen met vertegenwoordigers van de LHBTQIA+-community wordt gezocht naar een duurzame regenbooguiting als vervanging van het regenboogzebrapad:

Vraag 3a:

Op welke manier is het overleg hierover met de community

georganiseerd? Zijn hier enkel organisaties bij betrokken of is dit overleg open voor alle LHBTQIA+- inwoners die graag meedenken hierover? Indien dit laatste, op welke manier wordt dit kenbaar en toegankelijk gemaakt?

Antwoord:

We zijn hierover in gesprek gegaan met de partners die deelnemen aan het regenboogoverleg. Dit zijn partners die van ons subsidie ontvangen in het kader van het regenboogbeleid dan wel een opdracht hierin hebben. Dit zijn o.a. het COC, RADAR, De Academie voor Beeldvorming en de GGD. In de loop der tijd is deze groep uitgebreid met organisaties als de politie en het onderwijs. We hebben geen open oproep gedaan voor alle inwoners. Betrokken inwoners kunnen zich natuurlijk aansluiten bij een regenboogorganisatie als het COC.

Binnen dit overleg hebben we een oproep gedaan voor ideeën ter vervanging van het regenboogzebrapad. De aangedragen suggesties bleken niet uitvoerbaar binnen budget en criteria als verkeersveiligheid of beschermd stadsgezicht. Inmiddels hebben we besloten dat, zolang er geen alternatief is, het regenboogzebrapad geverfd zal worden. Ook gaan we het gesprek met de community opnieuw aan, waarbij we zorgen voor heldere en volledige criteria aan de voorkant.

Vraag 3b:

Wordt er in de uitvoering van de vervangende regenbooguiting rekening gehouden wie er begunstigd wordt met de uitvoering? Wordt in de aanbesteding bijvoorbeeld rekening gehouden met diversiteit en inclusie?

Antwoord:

Afhankelijk van de keuze voor een vervanging voor een regenbooguiting, kan het vallen onder één van onze bestaande raamcontracten. Als we moeten komen tot een aparte opdracht of aanbesteding, dan kunnen we rekening houden met criteria als diversiteit en inclusiviteit.


Vraag 3c:

Ziet u mogelijkheid om tot bredere uitingen in de openbare ruimte te

komen en belangrijke uiting van diversiteit en inclusie ook buiten de binnenstad te brengen, bijvoorbeeld in de dorpskernen?

Antwoord:

Hierover kan nader overleg plaatsvinden met zowel de regenboogcommunity als ook de dorps- en wijkraden. De budgettaire en personele capaciteit voor het regenboogbeleid zijn beperkt. In overleg met de regenboogcommunity zal verdere prioritering moeten plaatsvinden.

Vraag 4:

Ziet u mogelijkheid om niet enkel tot grote uitingen d.m.v. bijvoorbeeld kunst in de openbare ruimte zichtbaarheid te creëren, maar ook door meer subtiele uitingen, zoals in o.a. Helmond en Utrecht waar verschillende voetgangersverkeerslichten inclusief zijn1? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Ook hiervoor geldt dat dit wat ons betreft tot de mogelijkheden behoort maar hierbij vinden we zowel de mening van de regenboogcommunity als de praktische haalbaarheid relevant. Zie ook antwoord 3c voor de noodzaak tot prioritering.

Vraag 5:

Bent u bereid om op het stadhuis de Progress Pride vlag permanent te hijsen of op een andere manier bij of aan het stadhuis zichtbaar te maken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

We hanteren het bestaande vlaggenprotocol. Er zijn veel organisaties, thema’s en dagen die specifieke aandacht verdienen en die kunnen niet allemaal permanent zichtbaar blijven. We kunnen wel met de regenboogcommunity afstemmen of aanpassing van het vlaggenprotocol gewenst is en dat te zijner tijd in een bredere afweging meenemen.

Vraag 6:

Bent u bereid om organisaties en ondernemers in Den Bosch aan te moedigen om permanent zichtbaarheid te geven aan LHBTQIA+-inclusie en hen daarin te ondersteunen door bijvoorbeeld te voorzien in Progress Pride vlaggen wanneer organisaties deze permanent zichtbaar willen maken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Uiteraard zijn wij bereid om andere organisaties en ondernemers aan te moedigen of te ondersteunen met betrekking tot LHBTQIA+-beleid en zichtbaarheid. In overleg met de regenboogcommunity en desbetreffende organisaties kunnen we kijken in welke vorm dit gewenst is. Zie ook antwoord 3c voor de noodzaak tot prioritering.


Vraag 7:

Er gebeuren al goede dingen door of gesteund door onze gemeente, zoals laatst nog het programma op Coming Out Day. Ziet u mogelijkheden om ook online en op social media meer zichtbaarheid te geven aan het diversiteit en inclusieprogramma en de activiteiten die georganiseerd worden actief in beeld te brengen en te delen, zowel door de gemeente als wel door het college van B&W? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:Waar mogelijk delen we via de sociale media de activiteiten die vanuit de gemeente worden georganiseerd. Hierin nemen we vanzelfsprekend activiteiten voortkomend uit het diversiteit- en inclusieprogramma, inclusief LHTBIQA+onderdelen mee.
Vraag 8:Ziet u mogelijkheden om de verbindende rol van de gemeente meer in te zetten zodat organisaties elkaar beter kunnen vinden en helpen en LHBTQIA+-organisaties, -verenigingen en -sportclubs mogelijk een ondersteunende rol kunnen hebben in het diversiteits- en inclusiebeleid van andere (niet specifieke LHBTQIA+)organisaties?
Antwoord:Wij zijn bereid om hier een verbindende rol in te spelen, zodat organisaties elkaar beter kunnen vinden. Net als bij vraag 8, doen we dit graag in overleg met de regenboogcommunity. Specifiek hebben we onze partners in de basisondersteuning al opdracht gegeven om LHBTi+- sensitief te werken.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers


Interessant voor jou

Schriftelijke vragen De Bossche Hoeve 2.0, een fijnere plek voor mens en dier?

Lees verder

Schriftelijke vragen handhaving omgevingsdienst

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer