Schrif­te­lijke vragen hand­having omge­vings­dienst


Indiendatum: 24 nov. 2023

Den Bosch, 24 november 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: handhaving omgevingsdienst

Geacht college,

Op 24 november publiceerde DTV Den Bosch een artikel met als titel ‘Gemeenten checken niet of leefomgeving voldoende wordt beschermd’.[1] In dit artikel wordt gesteld dat de gemeenten, als opdrachtgever van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) onvoldoende zicht hebben op het functioneren van de omgevingsdienst. Ook wordt in het artikel gesteld dat de ODBN slechts in 7,5% van de bekende overtredingen strafrechtelijk handhaaft. Dit laatste cijfer is gebaseerd op de jaren 2020, 2021 en 2022. Dit artikel heeft bij onze fracties tot de volgende vragen aan het college geleid:

  1. Bent u bekend met dit artikel? Zo ja, wat is uw eerste reactie?
  2. Klopt de bewering dat slechts 7,5% van de bekende overtredingen tot strafrechtelijke sancties heeft geleid? Zo ja, hoe verklaart u dit? Zo nee, welk percentage klopt wel?
  3. Klopt het dat deze percentages nooit in de verslaglegging van de ODBN richting te raad hebben gestaan? Zo ja, hoe komt dit?
  4. Kunt u, ondanks deze magere handhavingscijfers, de inwoners van onze gemeente garanderen dat de ODBN de leefomgeving voldoende beschermd? Graag een uitgebreide toelichting.
  5. In het artikel wordt hoogleraar Herman Bröring geciteerd, die stelt: ‘Het zou heel optimistisch zijn om te denken dat ruim negentig procent van de overtredingen opgelost kan worden zonder een sanctie.’ Kunt u op deze uitspraak reageren? Is het college inderdaad (te) optimistisch?
  6. Ziet het college een verband tussen grootschalige incidenten, zoals de branden bij schrootverwerker AVI en de grote normoverschrijding van Benzeen en PAK’s bij de asfaltcentrale, en het terughoudende handhavingsbeleid van de ODBN? Zo nee, waardoor zijn deze incidenten dan wel te verklaren?
  7. De fracties van SP en PvdD zijn van mening dat met het op afstand zetten van de omgevingsdienst in 2013 de democratische controle en transparantie van de omgevingsdiensten is afgenomen. Kan het college reageren op deze stellingname?
  8. Is het college van plan om, op basis van deze berichtgeving, de werkwijze ten aanzien van de ODBN te veranderen? Hoe garandeert het college voldoende controle van de gemeente op de ODBN en voldoende transparantie richting de raad?
  9. Kan het college in samenspraak met de ODBN de raad inzicht verschaffen in de frequentie van controles, constateringen van overtredingen incl. aantal recidive en manier van opvolging en opvolgingstijd van overtredingen? Zo ja dan ontvangen wij deze informatie graag op korte termijn, zo nee, waarom is dit niet mogelijk?

Namens de fracties van SP en PvdD,

Bram Roovers

Eileen Samshuijzen


[1] https://dtvnieuws.nl/nieuws/ar...

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen actieve inclusie LHBTQIA+

Lees verder

Schriftelijke vragen late lichtreclame: geen mens en te veel dieren die het zien

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer