Schrif­te­lijke vragen vernieling nesten van broedende vogels bij groen­on­derhoud


Indiendatum: 18 feb. 2025

Den Bosch, 18 februari 2025

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: vernieling nesten van broedende vogels bij groenonderhoud

 

Geacht college,

Afgelopen jaar heeft onze fractie meldingen ontvangen over het afzagen takken met daarop nestelende vogels tijdens gemeentelijke groenonderhoudswerkzaamheden. Onder andere aan de Larenweg, waar volgens inwoners een flink aantal nesten met eieren op de grond lagen. Dit baart ons ernstige zorgen, zeker gezien de wettelijke bescherming van broedende vogels en het belang van biodiversiteit in onze gemeente. Naar aanleiding van eerdere technische vragen en met de start van broedseizoen voor de deur hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Bent u bekend met meldingen over de verstoring van broedende vogels tijdens gemeentelijke groenonderhoudswerkzaamheden in onze gemeente? Zo ja, dan ontvangen wij graag een overzicht van deze meldingen, met daarop in ieder geval inzichtelijk het moment van melden, de locatie, de inhoud van de melding en moment en inhoud van opvolging van de melding door de gemeente.

  2. Welk beleid hanteert de gemeente momenteel om de verstoring van broedende vogels tijdens groenonderhoud te voorkomen? Graag ontvangen wij inzicht in de concrete maatregelen die worden genomen.

  3. Hoe wordt er toegezien op de naleving van de Wet natuurbescherming door externe partijen die in opdracht van de gemeente groenonderhoud uitvoeren?

  4. Is het binnen de gemeente zo georganiseerd dat meldingen over verstoren/vernielen van nesten van broedende vogels ook bij de personen binnen de ambtelijke organisatie terecht komen die de contracten met de externe groenuitvoerders beheren? Zo nee, waarom niet?

  5. Welke consequenties verbindt de gemeente aan het aantoonbaar verstoren van broedende vogels door uitvoerende partijen? Is er een systeem van waarschuwingen en sancties? Zo ja, hoe ziet dit eruit?

  6. Indien nog niet aanwezig, bent u bereid om een protocol op te stellen voor het uitvoeren van groenonderhoud tijdens het broedseizoen, waarbij ecologische inspectie, bijvoorbeeld met drones die gebruik maken van infrarood camera's[1], voorafgaand aan werkzaamheden verplicht wordt gesteld?

  7. Welke maatregelen gaat u nemen om vergelijkbare incidenten, zoals aan de Larenweg, in de toekomst te voorkomen?

We kijken uit naar uw beantwoording.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


 

[1] Bijvoorbeeld: www.robor-nature.nl

Indiendatum: 18 feb. 2025
Antwoorddatum: 25 mrt. 2025

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 18 februari 2025 stelt u een raadsvraag ex artikel 71 Reglement van Orde over: vernielen van nesten van broedende vogels bij groenonderhoud.

Uit onze meldingen registratie is niet gebleken dat er flinke aantallen nesten met eieren op de grond lagen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Onze protocollen zijn er op gericht dergelijke incidenten te voorkomen, geen enkele methode geeft een volledige garantie dat het niet toch incidenteel mis kan gaan. Het kan zijn dat een boom met een leeg nest gesnoeid is. We ontkomen er niet aan om bomen met lege nesten te snoeien in het kader van de veiligheid van de omgeving.

Op uw vraag kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Bent u bekend met meldingen over de verstoring van broedende vogels tijdens gemeentelijke groenonderhoudswerkzaamheden in onze gemeente? Zo ja, dan ontvangen wij graag een overzicht van deze meldingen, met daarop in ieder geval inzichtelijk het moment van melden, de locatie, de inhoud van de melding en moment en inhoud van opvolging van de melding door de gemeente

Antwoord:

Alle meldingen die bij de gemeente binnenkomen in het meldsysteem worden geregistreerd. Ook de meldingen over het (eventueel) verstoren van nesten.
In bijlage 1 van deze brief vind u een overzicht van de meldingen die betrekking hebben tot het (eventueel) verstoren van nesten. De inhoud van de afhandeling van de melding wordt niet geregistreerd.

Vraag 2:

Welk beleid hanteert de gemeente momenteel om de verstoring van broedende vogels tijdens groenonderhoud te voorkomen? Graag ontvangen wij inzicht in de concrete maatregelen die worden genomen.

Antwoord:

In onze contracten met aannemers is vastgelegd dat voorafgaand aan het snoeien van bomen een flora en fauna scan uitgevoerd wordt. In de praktijk voeren de snoeiaannemers vanaf de grond en vanuit een hoogwerker een quickscan flora/fauna uit voordat zij een boom snoeien. Ook kunnen de snoeiaannemers gebruikmaken van bomendata uit het gemeentelijke beheersysteem. Hierin worden bijvoorbeeld holtes geregistreerd, waar mogelijk vleermuizen of vogels in kunnen verblijven. Als een snoeiaannemer een nest tegenkomt die wordt bebroed, dan worden de bomen op een later moment gesnoeid na het uitvliegen van de jongen.

Vraag 3:

Hoe wordt er toegezien op de naleving van de Wet natuurbescherming door externe partijen die in opdracht van de gemeente groenonderhoud uitvoeren?

Antwoord:

Onze toezichthouders zien toe dat externe partijen de wet naleven tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

Vraag 4:

Is het binnen de gemeente zo georganiseerd dat meldingen over verstoren/vernielen van nesten van broedende vogels ook bij de personen binnen de ambtelijke organisatie terecht komen die de contracten met de externe groenuitvoerders beheren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Ja, deze meldingen komen bij onze toezichthouders terecht die de aannemers controleren op het juist uitvoeren van de gevraagde werkzaamheden.

Vraag 5:

Welke consequenties verbindt de gemeente aan het aantoonbaar verstoren van broedende vogels door uitvoerende partijen? Is er een systeem van waarschuwingen en sancties? Zo ja, hoe ziet dit eruit?

Antwoord:

We kunnen uitvoerende partijen officieel waarschuwen in het geval van een overtreding. Bij meerdere overtredingen kan de gemeente ervoor kiezen om het contract met de uitvoerende partij te ontbinden.

Vraag 6:

Indien nog niet aanwezig, bent u bereid om een protocol op te stellen voor het uitvoeren van groenonderhoud tijdens het broedseizoen, waarbij ecologische inspectie, bijvoorbeeld met drones die gebruik maken van infrarood camera's, voorafgaand aan werkzaamheden verplicht wordt gesteld?

Antwoord:

Op dit moment is de gemeente zeer tevreden over haar protocol betreffende bescherming van flora en fauna tijdens het uitvoeren van snoeiwerkzaamheden. Een visuele inspectie tijdens snoeiwerkzaamheden vanuit een hoogwerker is wat de gemeente betreft een praktisch werkbare en kwalitatief goede methodiek.

Vraag 7:

Welke maatregelen gaat u nemen om vergelijkbare incidenten, zoals aan de Larenweg, in de toekomst te voorkomen?

Antwoord:

De maatregelen blijven zoals in bovenstaande antwoorden beschreven.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,
De gemeentesecretaris,       De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg            drs. J.M.L.N. Mikkers

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen knallende ellende in vuurwerkvrije zone tijdens jaarwisseling

Lees verder

Schriftelijke vragen inleveren statiegeldverpakkingen voor reizigers en bezoekers

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer