CONCLUSIE CARING VETS OVER DRIE­KO­NINGEN EN CARNAVAL: DIEREN ERVAREN STRESS EN ONGEMAK


Partij voor de Dieren vraagt om wijziging evene­men­ten­beleid

19 maart 2024

Caring Vets is een vereniging van dierenartsen die zich uitspreekt over schendingen van dierenwelzijn. Het doel van Caring Vets is advies te geven over dierenwelzijn en zich in te zetten voor een betere bescherming van dieren. Caring Vets heeft met een brief aan de gemeenteraad en het college van B&W gereageerd op de Driekoningentocht en de intocht tijdens carnaval die recent in Den Bosch hebben plaatsgevonden. Op basis van een analyse van verschillend beeldmateriaal concludeert Caring Vets dat de dieren op deze evenementen stress en ongemak hebben ervaren en Caring Vets vraagt om te sturen op diervrije evenementen.

DIEREN BIJ DRIEKONINGEN EN CARNAVAL

Met de Driekoningenintocht worden er veel verschillende dieren gebruikt, namelijk paarden, een ezel, schapen, geiten, kamelen en sinds dit jaar ook alpaca’s. Tijdens carnaval gaat het om het gebruik van paarden die de koetsen van de prins, peer en gevolg trekken bij de intocht en optocht en zo ook op 11-11. De Partij voor de Dieren heeft vaker aangekaart dat de inzet van de dieren op deze evenementen niet diervriendelijk is en dat dieren geen onderdeel zouden moeten zijn van dit soort evenementen. Caring Vets geeft dit nu ook aan, de organisatie van dierenartsen geeft aan ongemak en stress bij de dieren te constateren. Zij geven aan: “De dieren zijn in een voor hen vreemde omgeving gebracht en ondergingen handelingen die stress opleverden. Denk daarbij aan:

  • De dieren zijn uit hun kudde gehaald.
  • Paarden, kamelen, ezels, geiten, schapen en alpaca’s zijn groepsdieren en vluchtdieren.
  • Het vervoer naar het evenement.
  • De drukte die het publiek met zich meebrengt.
  • De harde muziek.

ORGANISATIES ZIEN GEEN PROBLEEM

Eerder dit jaar nog gaf de organisatie van Driekoningen aan geen probleem te zien in het gebruiken van dieren bij het evenement en dat zij een adviseur dierenwelzijn aan hun commissie toegevoegd hadden, hiermee was wat hen betreft de kous af. Caring Vets reageert hier op haar beurt nu op: “Als reactie hierop willen we aangeven dat de aanwezigheid van een dierenarts er niet voor zorgt dat de dieren geen angst, stress of ongemak ervaren wanneer zij in een voor hen onnatuurlijke en onvoorspelbare omgeving worden gebracht. Een adviseur dierenwelzijn op een evenement verbetert het welzijn niet en vermindert de kans op een calamiteit niet. Het welzijn van de dieren was onvoldoende geborgd.”

PARTIJ VOOR DE DIEREN VRAAGT OM DIERVRIJE EVENEMENTEN

Wij hebben als reactie op de brief van Caring Vets het college van B&W schriftelijke vragen gesteld. Hierin vragen zij om een reflectie op de evenementen en het dierenwelzijn dat hier niet geborgd was en de rol van de gemeente hierin. Ook sluiten wij ons aan bij de aanbevelingen van Caring Vets. Namelijk om alle mogelijkheden te benutten om tot diervrije evenementen te komen. Hier ligt ligt de kans voor in het evenementenbeleid dat later dit jaar opnieuw wordt vastgesteld en wij vragen het college dan ook om deze kans te benutten. Ook vragen wij om acties die het college direct kan uitvoeren. Beter gezegd, dingen die zij niet meer moet doen. Namelijk het sponsoren en participeren in evenementen waar dieren gebruikt worden.

Wij hopen dat naar aanleiding van de conclusies van Caring Vets de organisatoren van de betreffende evenementen ook zelf de keuze maken om geen dieren meer te gebruiken en hiermee op eigen een initiatief de enige ethisch juiste keuze maken. Fractievoorzitter Eileen Samshuijzen geeft hierover aan: “Niets menselijker dan voortschrijdend inzicht. Het zou de organisaties erg sieren wanneer zij nu op eigen initiatief qua dieren het roer omgooien.”

Gerelateerd nieuws

Een groener Den Bosch: snel radicaal vergroenen voor mens én dier!

Het uitvoeringsprogramma voor een groenere en meer klimaatbestendige gemeente is vastgesteld. Een mooie ontwikkeling, al was ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief