Een groener Den Bosch: snel radicaal vergroenen voor mens én dier!


Gebied­s­pas­poorten voor een groen en klimaat­be­stendig Den Bosch

6 maart 2024

Het uitvoeringsprogramma voor een groenere en meer klimaatbestendige gemeente is vastgesteld. Een mooie ontwikkeling, al was het ook de hoogste tijd, dit heeft jaren op zich laten wachten. We zijn blij dat er eindelijk meer lijkt te gaan gebeuren voor een groenere omgeving, maar wij zouden natuurlijk geen donkergroene aanjager zijn wanneer we niet nog één en ander te verbeteren zouden hebben op dit programma. Daarom hebben we ons ingezet voor:

Betere bescherming voor in de natuur levende dieren

Meer en beter groen in onze gemeente betekent dat onze gemeente voor mensen én voor dieren aantrekkelijker zal worden. Nu al worden dieren onvoldoende beschermd, bijvoorbeeld rondom wegen, waar dieren aangereden worden, in rioolputten komen amfibieën vast te zitten die hierin verdrinken en verhongeren en gravende dieren zoals dassen, bevers en vossen worden als risico gezien door het risico op ondergravingen van bijvoorbeeld dijken, spoor en oevers. Daarom hebben wij ons ingezet voor de bescherming van dieren als onderdeel van de vergroening. Er zullen door de vergroening meer dieren in onze gemeente komen wonen, waardoor meer dieren slachtoffer kunnen worden. Helaas haalde onze motie het niet. Hier laten wij dit niet bij zitten, op korte termijn krijgt dit onderwerp vanuit de Partij voor de Dieren opnieuw opvolging.

Voorrang voor het verbinden van natuur en voor vergroening de meest versteende wijken

In de hele gemeente zijn verbeteringen ten aanzien van groen en water nodig. Twee onderwerpen verdienen echter voorrang:

Natuur en biodiversiteit staan zwaar onder druk. De afgelopen honderd jaar zijn de populaties van de inheemse wilde soorten een derde kleiner geworden. Dat wordt ook veroorzaakt doordat de natuur in Nederland bestaat uit grotere en kleinere afgelegen gebieden. Het op elkaar laten aansluiten van natuurgebieden maakt de natuur sterker. Ook is het beter voor de biodiversiteit en vergroot het de kansen op het voortbestaan van soorten. Daarnaast biedt het ruimte voor de spontane terugkeer van dieren die hier van oorsprong voorkwamen. Het verbinden van natuur moet daarom dan ook voorrang krijgen.

Een groene leefomgeving is een gezonde leefomgeving. Een groene leefomgeving zorgt voor meer verkoeling in de zomer en waterberging bij regenbuien. Planten filteren de lucht en dempen de herrie uit de stadse omgeving. Ook nodigt een groene omgeving uit om naar buiten te gaan en te bewegen en blijkt uit onderzoek dat een groene omgeving een positief effect heeft op de mentale gezondheid. In de gebiedspaspoorten wordt geconstateerd dat in de hele gemeente meer (kwalitatief) groen nodig is. De verdeling van het bestaande groen is echter niet gelijk verdeeld, sommige wijken zijn flink meer versteend dan anderen. Voor ons is het daarom niet meer dan logisch dat we ervoor kiezen om deze meeste versteende wijken voorrang te geven.

Wij hebben voorgesteld om deze onderwerpen die voorrang verdienen deze voorrang ook te geven. Hiermee hebben wij ook GroenLinks/PvdA aan het denken gezet. Helaas zagen zij geen belang in het verbinden van natuur en daarom dienden zij een separaat voorstel in, gebaseerd op ons voorstel. Ons voorstel is helaas niet aangenomen, het voorstel van GroenLinks/PvdA wel. Hiermee is in feite de helft van ons voorstel aangenomen. Erg jammer dat partijen zoals GroenLinks, PvdA en D66, die aangeven groen belangrijk te vinden, het verbinden van natuur niet belangrijk vinden.

Eerlijke verdeling van de vergroening

Zoals aangegeven: vergroening is hard nodig en het huidige groen is erg onevenredig verdeeld over de gemeente. Dat is natuurlijk heel erg fijn voor de buurten die al best groen zijn. In de buurten waar dit niet het geval is moet dan natuurlijk wel flink meer werk verzet worden. Toch is dit niet de insteek van de gebiedspaspoorten: daarin wordt in alle buurten en wijken ingezet op even veel vergroening, namelijk 10%. Daarom hebben wij voorgesteld om deze 10% als ondergrens te hanteren en met name in de meest versteende wijken de lat hoger te leggen. Ons voorstel is helaas niet aangenomen.

Een snelle uitvoering en duidelijkheid over het programma

Snelheid van uitvoering en zekerheid over de financiering hiervan ontbreekt. Dit vinden wij problematisch, want dit betekent nogal wat voor de uitvoering. Hoe de concrete uitvoering eruit gaan ziet is hierdoor onzeker. Hier kan nu nog niets over gezegd. Later dit jaar wordt het uitvoeringsprogramma verwacht. Wij houden de vinger aan de pols en ondernemen actie wanneer de uitvoering onduidelijk of onzeker blijft.

Gerelateerd nieuws

Bouwen, bouwen, bouwen in het groen?!

Huizen bouwen, heel belangrijk. We zitten nog steeds midden in een wooncrisis. Dat betekent echter niet dat we dan maar lukra...

Lees verder

CONCLUSIE CARING VETS OVER DRIEKONINGEN EN CARNAVAL: DIEREN ERVAREN STRESS EN ONGEMAK

Caring Vets is een vereniging van dierenartsen die zich uitspreekt over schendingen van dierenwelzijn. Het doel van Caring Ve...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief