Gemeente grijpt in op stroperij n.a.v. vragen Partij voor de Dieren


1 mei 2024

In januari stelden wij het college van B&W vragen over illegale jacht, stroperij. Naar aanleiding van de vragen die wij gesteld hebben is actie ondernomen!

De illegale jachthut is direct afgebroken. De hut is zonder toestemming en zonder omgevingsvergunning geplaatst. Uit de laatste controle van de gemeente is gebleken dat deze is verwijderd. De locatie staat inmiddels onder verscherpt toezicht. De aanwezigheid van de hut maakt onderdeel uit van aangifte die de gemeente heeft gedaan.

Van de stroopactiviteit heeft de gemeente aangifte gedaan bij de opsporingsinstanties. De in het gebied actieve WBE (''wildbeheereenheid", eigenlijk gewoon een jagersvereniging) is aangesproken op haar rol die o.a. het toezicht op illegale activiteiten zoals stroperij inhoudt. In een eerste reactie heeft de WBE zich van de stroopactiviteiten die op de locatie aan het Engelermeer zijn aangetroffen gedistantieerd en geeft aan 'passende maatregelen' te zullen nemen.

Aangegeven wordt is dat de locatie waar de hut en de lokmiddelen zijn aangetroffen momenteel braak ligt. Dit gebied is eerder aangewezen als gebied dat verbeterd zal worden en wat verder ontwikkeld gaat worden als natuur- en recreatiegebied. Naar aanleiding van onze vragen wordt aangegeven dat op het moment dat deze locatie onderdeel uit gaat maken van een hoogwaardiger natuur- en recreatiegebied, zal een nieuwe afweging worden gemaakt ten aanzien van het 'faunabeheer'. Het sluiten van een overeenkomst met een WBE is hierbij niet gebruikelijk. Dat wil zeggen, dat wanneer het gebied verder ontwikkeld wordt hier waarschijnlijk helemaal niet meer gejaagd mag worden.

Wij zijn blij met de opvolging en gevolgen van onze vragen en onderzoeken de ontwikkelingen van en nadere mogelijkheden tot de ontwikkeling van het natuur- en recreatiegebied. Stop de jacht!

Gerelateerd nieuws

Conclusie Caring Vets over Driekoningen en Carnaval: dieren ervaren stress en ongemak

Caring Vets is een vereniging van dierenartsen die zich uitspreekt over schendingen van dierenwelzijn. Het doel van Caring Ve...

Lees verder

Reclame voor ongezonde voeding weg uit de publieke ruimte!

Succes! Gezondheid boven economisch gewin! De gemeente Den Bosch geeft aan haar inwoners alle mogelijkheden en kansen te wil...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief