Opinie: Driekoningen, traditie of circusparade?
100 jaar Driekoningen in Den Bosch
In de kerk opgegroeid ben ik niet. Dat er in Bethlehem geen alpaca’s rondliepen weet ik dan weer wel. Ten tijde van Christus sleepten we gelukkig nog niet zo veel met dieren over de wereld als nu en leefden alpaca’s mooi waar ze thuishoren, in Zuid-Amerika. Toch lopen er dit jaar alpaca’s mee in de Driekoningen optocht in Den Bosch. Opmerkelijk, gezien de roep van het bestuur van deze parade tot het handhaven van de tradities. Om dan in de jubileumversie dieren te bestellen die niets maar dan ook helemaal niets met het Bijbelse verhaal te maken hebben kan je op z’n minst opmerkelijk noemen. Het roept ook vragen op. Eerder was de organisatie niet te spreken over de mogelijkheid om een diervriendelijk evenement te organiseren. De eigentijdse uitvoering van het evenement in Tilburg is volgens de Bossche organisatie geen Driekoningen. Absoluut geen optie voor Den Bosch. Nu gebeurt dan ook het tegenovergestelde en worden er in plaats van minder juist meer dieren onvrijwillig gebruikt voor de optocht. De organisatie wil traditie handhaven, vanwaar dan meer dieren, dieren die niets met het verhaal te maken hebben?
LEUK EVENEMENT? DIEREN GEDEGRADEERD TOT SPELOBJECT
De organisatie showt dieren om kinderen aan te trekken. Is de organisatie bang dat er niemand meer komt als ze niet nog meer dieren tentoonstellen? Dat is toch verdrietig te noemen. Door de ontkerking is een Bijbelverhaal op zichzelf schijnbaar niet meer aanlokkelijk genoeg, mensen moeten op een andere manier aangetrokken worden om de traditie van Driekoningen en het samenkomen rond deze dag in stand te houden. Dat kan dan zoals in Tilburg, waar er een modern feest voor iedereen van gemaakt is. Een daadwerkelijk hartstikke leuk evenement, of je nu komt voor een leuk evenement, het Bijbelse verhaal of beide. Of er kan zoals in Den Bosch een circuskaravaan van dieren gemaakt worden.
TILBURG BETER DAN DEN BOSCH?
In plaats van 2024 lijkt het wel 1994. We weten zo veel over dieren tegenwoordig, de publieke opinie over de omgang met dieren is de afgelopen tientallen jaren ook flink veranderd. Mensen stellen steeds meer belang bij het welzijn van dieren. In Den Bosch heeft de organisatie van Driekoningen hier echter geen boodschap aan en er geen enkel probleem mee om de dieren, vluchtdieren nota bene, uit hun eigen omgeving te halen, in een onnatuurlijke, onbekende, luidruchtige en drukke omgeving te plaatsen. De dieren worden daarnaast gedegradeerd tot spelobject, het is volledig in strijd met het erkennen van de intrinsieke waarde van de dieren. Het geeft mensen daarmee een slecht voorbeeld van de omgang met dieren. De boodschap aan de kinderen die naar dit circus gelokt worden: dieren zijn er voor ons, ons vermaak, onze wensen, onze wil, we kunnen met ze doen wat we willen. Ook in mededogen naar dieren en het borgen van dierenwelzijn streeft Tilburg ons Den Bosch voorbij. 100 jaar Driekoningen in Den Bosch zou een mooi moment zijn voor vernieuwing, het bij de tijd houden van deze traditie en om een samenkomen voor iedereen neer te zetten, dat voor iedereen feestelijk is. Maar wat baten kaars of bril, als de uil niet zien wil. Ik wens u een voorspoedig 2024, dat het een jaar met mededogen voor dier en mens moge worden.
Eileen Samshuijzen - Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Den Bosch
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Bossche Begroting 2024
Jaarlijks stelt de gemeenteraad de begroting vast. Hiermee wordt jaarlijks vastgesteld waar het geld van de gemeente naartoe ...
Lees verderDebat verkeersveilig: ruim baan voor voetgangers en fietsers!
30 januari vond het sluitstuk van het verkeersveiligheidsdebat plaats, namelijk de behandeling van moties in de gemeenteraad....
Lees verderBlijf op de hoogte van het laatste nieuws
meld je aan voor onze nieuwsbrief