Succes! Bollen­teelt en land­bouwgif aan banden


Een over­winning voor de gezondheid van mens, dier en natuur

8 juli 2024

Bollenteelt verspreidt zich in rap tempo over heel Nederland, zo vindt deze opmars ook plaats in Brabant en ook in Den Bosch. In mei trok de Partij voor de Dieren aan de bel over een nieuw bollenveld aan het Engelermeer. In de antwoordbrief op politieke vragen die wij aan het gemeentebestuur stelden, gaf zij aan de zorgen omtrent de oprukkende bollenteelt en landbouwgif met ons te delen, maar dat zij in het algemeen geen mogelijkheden te zag om hierop in te grijpen. Wel toonde het college zich bereid om voor zo ver mogelijk bollenteelt op haar eigen pachtgronden uit te sluiten. De Partij voor de Dieren heeft zich hier niet bij neergelegd, omdat via de regels van ruimtelijke ordening het wel degelijk mogelijk is om in te grijpen.

Wij hebben hard gewerkt rondom de debatten die wij over dit onderwerp hebben geagendeerd en de motie wij hierover hebben ingediend, met succes. Het college was het met ons eens dat er tóch mogelijkheden waren om bollenteelt en gifgebruik uit te sluiten en te beperken, zoals wij aangaven. Onze motie is bijna unaniem in de gemeenteraad aangenomen. Hiermee gaat de gemeente Den Bosch nu werk maken van het zo veel mogelijk uitsluiten van conventionele bollenteelt én andere teelten waarbij veel landbouwgif gebruikt wordt. Dit is een geweldig succes voor de gezondheid van mens, dier en natuur!

Wat is het probleem met (niet biologische) bollenteelt?

Hoewel veel mensen het prachtige aanzicht van bloemenvelden in bloei kunnen waarderen, heeft de bollenteelt een grote schaduwzijde. Dat is namelijk dat er enorme hoeveelheden landbouwgif worden toegepast bij de teelt van sierbloemen zoals pioenrozen, gladiolen en lelies. Dat landbouwgif leidt tot (zeer) ernstige gezondheidsklachten blijkt keer op keer uit onderzoek. Met name neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, ALS en Alzheimer worden vaak genoemd als gevolg van blootstelling aan landbouwgif.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM) blijkt dat landbouwgif op afstanden van 500 meter van bespoten akkers wordt teruggevonden in de lichamen en lichaamsstoffen van de daar wonende mensen. Bij het onderzoek werd zelfs in de luiers van kinderen landbouwgif teruggevonden. Één van de soorten gif die in de luiers van kinderen werd aangetroffen is tebuconazool, dit middel is in verschillende medische artikelen in verband gebracht met het afbreken van verbindingen van het DNA.

Het probleem van regelgeving over landbouwgif

Het probleem van de regelgeving over landbouwgif is dat de veiligheidstesten die moeten gebeuren voordat het gif goedgekeurd wordt voor gebruik, niet voorzien in enig inzicht in de kansen op het ontstaan van een aantal serieuze ziekten door blootstelling aan het gif. Met name ten aanzien van mogelijke neurodegeneratieve gevolgen wordt onvoldoende inzicht verkregen, doordat de voorgeschreven testen een te beperkte omvang hebben.

Daarnaast bieden de testen een vertekend beeld van de werking van het gif door de manier waarop deze worden getest. Er wordt enkel getest in laboratoria, waarbij het individuele gif wordt getest op een aantal nadelige gevolgen. Dit staat ver af van de werkelijke situatie, waar het gif wordt toegepast in een levende omgeving waar wind, water en zon van invloed zijn op de verspreiding en werking van de gifstoffen. Daarbij wordt gif bij praktische toepassing op velden en akkers vrijwel nooit individueel gebruikt. Een landbouwgif wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met (gif)stoffen die de werking van het gif moeten bevorderen en andere soorten landbouwgif. Er wordt een gifcocktail gemaakt.

Gerelateerd nieuws

Het Grote Bossche Woondebat

In juli vond het slotstuk van het woondebat plaats; een langlopend debat, verspreid over verschillende maanden. In dit proces...

Lees verder

Een blik op de toeristische visie

De gemeente Den Bosch heeft een toeristische visie opgesteld. De reden van deze visie, zo geeft het gemeentebestuur aan, is d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    meld je aan voor onze nieuwsbrief