Monde­linge vragen illegaal afsteken vuurwerk 10 december jl.


Indiendatum: 13 dec. 2022

Den Bosch, 13 december 2022

Betreft: mondelinge vragen, vragenhalfuurtje ex art. 72 R.v.O.

Onderwerp: illegaal afsteken vuurwerk 10 december jl.

Geacht college,

Op 10 december jl. won Marokko de kwart finale op het WK en ging daarmee als eerste Afrikaanse land ooit door naar de halve finale van het WK. Een prestatie waarvan wij snappen dat deze gevierd wordt en waarbij wij willen benadrukken dat wij iedereen een feestje gunnen. Afgelopen zaterdag vierden Bossche supports dit op het Stationsplein en rondom de draak, waar mensen zich bijvoorbeeld verzamelden met Marokkaanse, Berber en Nederlandse vlaggen, toeterende auto’s en de polonaise liepen. Dit gebeurde in principe in goede orde en er heerste feestvreugde. Hetgeen echter ook gebeurde is dat er veel (zwaar) vuurwerk is afgestoken, voor langere tijd. Het Brabants Dagblad1 schrijft hier zelfs over:

Alsof 2023 al zojuist begonnen is, zo zag het er zaterdagavond uit op het Stationsplein in Den Bosch. Bossche Marokkanen vierden daar met een heuse vuurwerkshow dat Marokko via winst op Portugal de halve finale van het WK voetbal in Qatar bereikte. (…) De ene na de andere vuurpijl of ander siervuurwerk werd de lucht in geschoten vanaf het Stationsplein, nabij de Draak.

Het lijkt er op alsof het vuurwerk gedoogd is, hier niet op is ingegrepen. Dit maken wij op uit het feit dat het vuurwerk gedurende lange tijd is doorgegaan en ook wat de politie hier zelf over aangeeft, waar het Brabants Dagblad het volgde over aangeeft:

De politie kijkt tevreden terug op de Marokkaanse feesten in de regio Oost- Brabant , antwoordt een woordvoerder op zondagmiddag. Er zijn geen aanhoudingen verricht. ,,We kijken gelukkig terug op een verloop zonder grote onlusten of ongeregeldheden waarbij de feestelijke sfeer centraal stond", aldus de zegsman.

,,We zijn gewend onze tolerantiegrenzen bij grote vieringen wat op te rekken en dat betekent dat we bijvoorbeeld niet optreden tegen toeterende supporters. Maar: dat betekent niet dat alles is toegestaan. Zo hebben we circa zestig verbalen geschreven tegen allerlei verkeersgedragingen binnen onze eenheid.”

Het bevreemd ons dat het lijkt alsof de politie niet heeft ingegrepen op het afsteken van vuurwerk, daar Den Bosch grote vuurwerkoverlast kent in de aanloop naar het einde van het jaar, er op deze manier met twee maken gemeten wordt en een algeheel gedoogbeleid wordt uitgestraald ten aanzien van het afsteken van vuurwerk.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen aan het college:

  1. Klopt het dat de politie niet heeft ingegrepen op het afsteken van vuurwerk afgelopen zaterdag?
  2. Zo ja, waarom heeft de politie niet ingegrepen op het afsteken van vuurwerk?
  3. Wat vindt uw college van deze keuze?
  4. Welke houding ten aanzien van vuurwerk kunnen wij verwachten t.a.v. toekomstige mogelijke gelegenheden waar vuurwerk illegaal wordt afgestoken, bijvoorbeeld al naar aanleiding van de halve finale aanstaande woensdag?

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen

1 https://www.bd.nl/den-bosch-vught/marokkaanse-vuurwerkshow-in-den-bosch-na-bereiken-halve-finale-wk-voetbal-politie-is-tevreden-over-verloop~a77e1721/

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen make-over Burgemeester Loeffplein, alternatief voor stenen

Lees verder

Schriftelijke vragen Driekoningen, onverantwoorde inzet dieren en racistische stereotypering

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer