Schrif­te­lijke vragen alle hens aan dek voor de Kader­richtlijn Water


Indiendatum: 3 okt. 2023

Den Bosch, 3 oktober 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: alle hens aan dek voor de Kaderrichtlijn Water

Geacht college,

Brabantse waterschappen vragen om meer samenwerking om in 2027 aan de Kaderrichtlijn Water te kunnen voldoen. Aanleiding voor de oproep[1] is het wetenschappelijk onderzoek[2] door de Universiteit Utrecht, uitgevoerd in opdracht van de Noord-Brabantse Waterschapsbond. ‘Overheden en belanghebbende partijen dienen een actieve rol te spelen en hun bijdrage te leveren om uiterlijk in 2027 de nationale en regionale KRW-doelen te kunnen halen’, zo staat te lezen in de onderzoeksresultaten. De huidige kwaliteit van het water is erg slecht, er moet nog veel werk verzet worden om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te behalen.

De gemeente Den Bosch werkt aan haar taak als rioolbeheerder en zet in op de afkoppeling van hemelwaterafvoer. Dit is de verantwoordelijkheid en invloed die de gemeente t.a.v. de KRW tot haar verantwoordelijkheid en bevoegdheid rekent. In het rapport worden echter meer taken en verantwoordelijkheden van de gemeente genoemd die de gemeente Den Bosch nog niet actief lijkt te koppelen aan haar verantwoordelijkheid verbonden aan de KRW, namelijk:

  • inzet op teeltkeuze agrariërs via bestemmingsplannen;
  • kwaliteit influent afstemmen op de zuivering (KRW-proof maken via VTH en ketenaanpak producten);
  • invloed op omgevingsinrichting en invloed daarvan op de waterkwaliteit.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Ziet u mogelijkheden om beter samen te werken met andere overheden ten behoeve van het realiseren van de KRW-doelstellingen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?
  2. Hoe kijkt u aan tegen de rol en invloed die de gemeente heeft zoals aangegeven in de rapport en zoals in bovenstaande opsomming aangegeven?
  3. Welke mogelijkheden ziet u om als gemeente beter te sturen op de bevoegdheden en verantwoordelijkheden die volgens dit rapport bij de gemeente liggen t.a.v. de KRW?

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://www.aaenmaas.nl/actueel/nieuws/2023/oktober/onderzoek-grote-urgentie-samenwerking/

[2] https://www.uu.nl/sites/default/files/rebo-ESSAY%20KRW%20NBWB%2022%20september%202023%20FINAL.pdf

Indiendatum: 3 okt. 2023
Antwoorddatum: 31 okt. 2023

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 3 oktober 2023 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: alle hens aan dek voor de Kaderrichtlijn Water.

Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1: Ziet u mogelijkheden om beter samen te werken met andere overheden ten behoeve van het realiseren van de KRW-doelstellingen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

We werken al goed samen met het Waterschap en andere overheden ter verbetering van de waterkwaliteit en het realiseren van de KRW-doelstellingen. Vanuit die samenwerkingen worden onder andere de volgende maatregelen uitgevoerd:

  • Aanleg van natuurvriendelijke oevers: met het Waterschap is afgesproken dat we waar mogelijk beschoeiing vervangen door ecologische oevers; het creëren van ecologische verbindingszones (dit is o.a. gedaan in de Stadsdommel). In het kader van het programma Spoorzone zijn afspraken gemaakt over de ecologische inrichting van de Ertveldplas.
  • We werken aan het scheiden van schoon- en vuilwater door het aanleggen van gescheiden rioolstelsels en het afkoppelen van hemelwater. In het Poseidon-project wordt samen met het Waterschap gewerkt aan het optimaliseren van het rendement van de waterzuivering en daarmee aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  • Er wordt geen chemische bestrijding meer toegepast.

Binnen de GGA is het behalen van de KRW-doelen één van de doelen waarnaar in het traject wordt gestreefd. Hierbij wordt vooral ingezet op het verbeteren van de waterkwaliteit en een aantal inrichtingsopgaven, zoals o.a. beekherstel, het aanleggen van (natte) ecologische verbindingszones en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

Vraag 2: Hoe kijkt u aan tegen de rol en invloed die de gemeente heeft zoals aangegeven in de rapport en zoals in bovenstaande opsomming aangegeven?

Antwoord:

Het Waterschap is primair verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en voert de regie bij het behalen van de KRW-doelstellingen. Het Waterschap zoekt regelmatig de samenwerking met de waterpartners, ook met onze gemeente, om de knelpunten aan te pakken.

Wij realiseren ons dat gemeenten bevoegdheden hebben om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit die het Waterschap niet heeft. Om die reden werken we zoals gezegd nauw samen met het Waterschap en gaan daarover graag in gesprek. Het gesprek over aanvullende maatregelen om de KRW-doelen te halen, zoals genoemd in het door u aangehaalde rapport, is nog niet gepland.

Vraag 3: Welke mogelijkheden ziet u om als gemeente beter te sturen op de bevoegdheden en verantwoordelijkheden die volgens dit rapport bij de gemeente liggen t.a.v. de KRW?

Antwoord:

Zie antwoord bij vraag 2.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Mondelinge vragen stimuleren energiesteun blokaansluiting

Lees verder

Schriftelijke vragen methode herstel natuur Rosmalen en Vinkel

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer