Schrif­te­lijke vragen methode herstel natuur Rosmalen en Vinkel


Indiendatum: 20 okt. 2023

Den Bosch, 20 oktober 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: methode herstel natuur Rosmalen en Vinkel

Geacht college,

In het raadsinformatiebulletin van week 41 lezen wij dat u aan slag gaat met natuurherstel in het Mariaburgbos en het Vinkelsbos. Te veel stikstof heeft daar namelijk geleid tot bodemveranderingen, verzuring en overmatige voedingsstoffen. U gaat aan de slag met maatregelen die zijn gericht op het verbeteren van de natuur, het vergroten van de biodiversiteit, vermindering van stikstofdepositie en het creëren van robuustere bossen die aantrekkelijk zijn voor iedereen. Onze fractie is blij met de inzet op natuurherstel. Wij lezen dat de volgende interventies plaats gaan vinden:

  • Nieuwe inheemse bomen planten
  • Verwijderen niet inheemse bomen
  • Dood hout in het bos laten
  • Verrijken van de bodem met steenmeel
  • Hydrologische maatregelen om te vernatten

Ten aanzien van de voorgenomen interventies en de beoogde doelen hebben wij echter wel enkele vragen. Steenmeel is een toepassing waar Staatsbosbeheer van aangeeft hier terughoudend mee te zijn, omdat dit een experimentele oplossing is[1]. Zij geven aan nog onvoldoende zicht te hebben op de lange termijneffecten ervan. Het toevoegen van gebiedsvreemde stoffen kan onverwachte en mogelijk ongewenste effecten hebben op het bodemleven en op complexe ecosystemen, waar verschillende onderzoeken naar lopen. Vooral over de inzet van steenmeel in bos is veel discussie, omdat veel bos-ecosystemen zeer complex zijn.

Ook geeft Staatsbosbeheer aan dat steenmeel slechts een deel van het stikstofprobleem aanpakt; alleen de verzuring. Een teveel aan stikstof leidt niet alleen tot verzuring maar ook tot vermesting. Steenmeel verandert niets aan de vermesting.

Vernatting kan daarentegen wel leiden tot lagere nitraatconcentraties, de hydrologische maatregelen kunnen in die zin effectief zijn. Vernatting is echter geen maatregel tegen de stikstofdepositie zelf, de stikstofdepositie waarvan u aangeeft deze te gaan verminderen. De stofstofdepositie wordt enkel verminderd wanneer er minder stikstofoxiden en ammoniak vanuit de lucht op de natuurgebieden terecht komen. Stikstofdepositie betreft niet de aanwezige te hoge nitraatwaarden in de gebieden en de verlaging van deze aanwezige waarden, maar de hoeveelheid stikstofoxiden en ammoniak die terecht komen op de gebieden. Oftewel, voorkomen dat er teveel stikstof in de gebieden terecht komt. In de maatregelen die u aangeeft lezen wij geen maatregelen om de depositiewaarden te verlagen en hiermee de bron van de problemen, de invoer van te veel stikstof in de natuurgebieden, aan te pakken.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Kunt u aangeven wat de overweging is om steenmeel toe te passen?
  2. Wordt steenmeel in alle en de volledige genoemde natuurgebieden toegepast? Wat zijn uw overwegingen hierbij?
  3. U geeft aan dat u de stikstofdepositie in de betreffende natuurgebieden gaat verminderen: kunt u aangeven welke maatregelen u hiervoor gaat nemen?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/natuurverhalen/2022/07/5-vragen-over-het-gebruik-van-steenmeel

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen alle hens aan dek voor de Kaderrichtlijn Water

Lees verder

Schriftelijke vragen stop de vervuiling van natuur en milieu door sigarettenpeuken

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer