Schrif­te­lijke vragen gevaar van niet opge­ruimde gemaaide grasaren


Indiendatum: 17 jun. 2024

Den Bosch, 17 juni 2024

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: gevaar van niet opgeruimde gemaaide grasaren

Geacht college,

Bij onze fractie is aangekaart dat rondom het maaien van de grasaren risico’s ontstaan voor honden; hetgeen nu aangekaart is spitst zich toe op de omgeving Hinthamerpoort, op basis van de ontvangen signalen zijn bij de Partij voor de Dieren echter ook zorgen ontstaan ten aanzien van het gemeente brede beleid op het omgaan met/maaien van de grasaren.

In de Hinthamerpoort wordt geconstateerd dat het maaisel niet wordt opgeruimd op bijvoorbeeld de Boterweg, het Aartshertogenpark en de Rogier van der Weydenstraat, hetgeen formeel geen hondenuitlaatroutes zijn maar waar men logischer wijs ook met de hond loopt wanneer de hond uitgelaten wordt, maar ook op de hondenuitlaatplek aan de Van Grobbendoncklaan wordt dit geconstateerd.

Momenteel vinden er veel maaiwerkzaamheden plaats; an sich is maaien vanaf juni positief, ook ten aanzien van inperken van de toename van grasaren, zo geeft ook de Hondenbescherming aan[1]. Hetgeen wat nu echter geconstateerd wordt is dat het maaisel niet of onvoldoende wordt opgeruimd. Juist wanneer de grasaren vermaaid is dan blijft deze erg gemakkelijk hangen in de vacht en tussen de tenen van honden; wanneer dit gebeurt en dit wordt niet tijdig opgemerkt, dan ontstaat de kans dat de grasaren, door de weerhaakjes die eraan zitten, telkens dieper het lijf van de hond binnendringen, wat ontstekingen kan veroorzaken of zelfs in de organen van de hond terecht kan komen met alle gevolgen van dien.

Het niet opruimen van het maaisel is door een inwoner ook gemeld bij de gemeente, hierop is echter de reactie gekomen dat dit de verantwoordelijkheid is van de begeleider van de hond. Natuurlijk ligt er ook een verantwoordelijkheid van de begeleider van de hond, maar het zo aanwezig maken van het risico op het oppikken van grasaren is wat onze fractie betreft een verantwoordelijkheid van de gemeente. Zeker gezien het feit dat de gemeente Den Bosch dubbel zo veel hondenbelasting int als dat noodzakelijk is om kostendekkend te zijn; tegen de prijs die men jaarlijks betaalt voor het in huis mogen hebben van een hond mag dan ook verwacht worden dat de leefomgeving en faciliteiten voor honden tiptop in orde zijn.

Hierover hebben wij de volgende vragen aan u:

  1. Bent u bekend met de signalen over het niet opgeruimde maaisel van de grasaren?
  2. Deelt u de zorgen van inwoners en van onze fractie ten aanzien van de grasaren en het maaisel van de grasaren? Zo ja, hoe staat dit in verhouding met het niet opruimen van maaisel met grasaren? Zo nee, waarom niet?
  3. Bent u het met ons eens dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft voor een veilige omgeving voor dieren, zo ook voor honden, en dan ook een verantwoordelijkheid heeft t.a.v. het opruimen van maaisel met grasaren? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u het met ons eens dat op basis van de hoogte van de hondenbelasting in onze gemeente, die erg hoog is, er des te meer van de gemeente verwacht mag worden dat de leefomgeving en faciliteiten voor honden op orde zijn? Zo nee, hoe duidt u het grote bedrag dat inwoners aan hondenbelasting moeten betalen in dit licht?
  5. Bent u bekend met het informatieblad1 van de Hondenbescherming over de grasaren? Kunt u aangeven welke adviezen u hieruit reeds opvolgt en welke adviezen nog niet en waarom u deze nog niet opvolgt?
  6. Bent u bereid om het afvoeren van maaisel te versnellen, dat wil zeggen drie dagen na het maaien van het gras het maaisel af te voeren, en zo te voorkomen dat het maaisel van de grasaren een gevaar voor honden vormt, de bodem verrijkt wordt met het maaisel en de zaden van de grasaren kunnen verspreiden en ontkiemen? Zo nee, waarom niet?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://hondenbescherming.nl/media/filer_public/62/f4/62f4b5c3-2f29-4246-81a0-5b2ffaac2837/grasaren_informatieblad_nw.pdf

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen import giftige grond voor GOL-wegenstructuur

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer