Schrif­te­lijke vragen import giftige grond voor GOL-wegen­structuur


Indiendatum: 3 jun. 2024

Den Bosch, 3 juni 2024

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: import giftige grond voor GOL-wegenstructuur

Geacht college,

Recent zijn wij op de hoogte gebracht van de mogelijkheid dat een grote hoeveelheid giftige grond, tot zo'n 5500 grote vrachtwagens vol, toegepast kan gaan worden op nu nog schone bodem binnen onze gemeentegrenzen bij aanleg van de GOL-wegenstructuur (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat). Het gaat om grofweg 110000 m3 grond met de kwaliteitsklasse industrie afkomstig uit de oude spoordijk (Halve Zolenpad) in de Baardwijkse Overlaat, gelegen in de gemeente Heusen. Deze giftige grond zou gezondheidsrisico’s, ecologische en financiële risico's kunnen veroorzaken bij toepassing rondom de A59 en bijbehorende randwegen.

Hierover hebben wij de volgende vragen aan u:

  1. Bent u bekend met de betreffende ontwikkeling en de onderliggende (bodem)rapporten? Indien ja, kunt u de onderliggende rapporten met de raad delen?
  2. Klopt het dat een deel van de grond bij de oude spoordijk inderdaad dermate vervuild is met o.a. zware metalen en PFAS?
  3. Klopt het dat er plannen zijn in het kader van de GOL-wegenstructuur waarbij de giftige grond van de oude spoordijk toegepast gaat worden? Zo ja, hoe concreet zijn de plannen en binnen welke termijn wordt naar verwachting begonnen met de werkzaamheden?
  4. Bent u van mening dat de huidige bodemkwaliteit van de giftige grond voldoende in kaart is gebracht? Zo ja, waar blijkt dit uit en wat zijn de gemeten waarden?
  5. Is het met de huidige geldende wetgeving voor bodemverontreiniging legaal om de giftige grond van de oude spoordijk, met ten dele klasse 'industrie' vanwege o.a. zware metalen en ten dele 'niet toepasbaar' vanwege verontreiniging met PFAS, toe te passen in de GOL-wegenstructuur binnen onze gemeentegrenzen? Zo ja, waarom en welke wetgeving weegt u hierin mee? Zo nee, waarom niet, op basis van welke wetgeving is dit en wat gaat u doen als de plannen om deze giftige grond binnen onze gemeentegrenzen toe te passen worden doorgezet om dit te voorkomen?
  6. Vindt u het aannemelijk dat de giftige grond bij toepassing voor de GOL-wegenstructuur, net zoals op de huidige locatie bij de oude spoordijk (gezien waterbodemonderzoek uit 1994), waterbodemverontreiniging zal veroorzaken? Zo nee, waarom niet?
  7. Vindt u het wenselijk als dergelijke giftige grond binnen onze gemeentegrenzen voor de GOL-wegenstructuur wordt toegepast? Zo ja, hoe maakt u hierin de afweging tussen kosten en veiligheid van de waterkwaliteit, en omliggende grond?
  8. Rondom de betreffende GOL-wegenstructuur ligt ten dele landbouwgrond, bent u het met ons eens dat toepassing van de giftige grond problemen kan gaan opleveren voor de bruikbaarheid van de landbouwgrond, zoals door verspreiding van giftige stoffen via oppervlaktewater? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u eraan doen om deze risico's weg te nemen?
  9. Vindt u dat de natuurdoelstellingen van de GOL-wegenstructuur goed samen gaan met de toepassing van de giftige grond? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  10. Bent u van mening dat de financiële risico’s van het toepassen van de giftige grond binnen onze gemeentegrenzen voor de GOL-wegenstructuur, die voortvloeien uit het mogelijk moeten saneren van de giftige grond en (grond)waterverontreiniging, voldoende in kaart zijn gebracht? Zo ja, op welke risicoanalyse baseert u dit inzicht en wie is aansprakelijk in deze casus?

Wij kijken uit naar uw beantwoording, bij voorbaat dank.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen

Indiendatum: 3 jun. 2024
Antwoorddatum: 29 okt. 2024

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 3 juni 2024 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: Import giftige grond voor GOL-wegenstructuur. Zoals per mail gecommuniceerd, is deze brief helaas te lang blijven liggen, waarvoor onze excuses.

Naar aanleiding van uw vragen willen we eerst twee zaken verduidelijken.

Ten eerste: De Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) speelt zich hoofdzakelijk af in de gemeente Heusden. Een klein deel van het project bevindt zich in de gemeenten Waalwijk en ’s- Hertogenbosch. Binnen onze gemeentegrenzen gaat het over circa 300 meter. De 110.000 m3 grond die voor secundair hergebruik wordt beoogd is afkomstig uit de gemeente Heusden en wordt ook (vrijwel) allemaal binnen de gemeente Heusden opnieuw gebruikt. Vanzelfsprekend hebben wij als gemeente ’s-Hertogenbosch geen zeggenschap over toepassing van grond buiten onze gemeentegrenzen.

Ten tweede: Er is geen sprake van giftige grond. De grond die wordt toegepast heeft op basis van enkele verhoogde gehalten de kwaliteitsklasse Industrie. Grond die voldoet aan de klasse Industrie mag worden hergebruikt. Bij het juiste gebruik (zoals hier het geval is) zijn er geen gezondheids- ecologische en financiële risico’s.

Hieronder een reactie op uw vragen.

Vraag 1: Bent u bekend met de betreffende ontwikkeling en de onderliggende (bodem)rapporten? Indien ja, kunt u de onderliggende rapporten met de raad delen?
Antwoord: Ja, hier zijn we mee bekend, inclusief het Grondstromenplan van de aannemerscombinatie (uit 2021). Desgevraagd kunt u dit plan inzien.

Vraag 2: Klopt het dat een deel van de grond bij de oude spoordijk inderdaad dermate vervuild is met o.a. zware metalen en PFAS?
Antwoord: Grond uit de oude spoordijk wordt conform de regels uit het landelijk geldende Besluit Bodemkwaliteit (BBK) op correcte wijze gekeurd voordat het eventueel wordt hergebruikt. Grond die niet voor hergebruik geschikt is, wordt niet hergebruikt en vervalt aan de aannemer die deze grond naar een erkende verwerker brengt voor gecontroleerde verwerking en/of reiniging.

Vraag 3: Klopt het dat er plannen zijn in het kader van de GOL-wegenstructuur waarbij de giftige grond van de oude spoordijk toegepast gaat worden? Zo ja, hoe concreet zijn de plannen en binnen welke termijn wordt naar verwachting begonnen met de werkzaamheden?

Antwoord: Nee, dit klopt niet. Er is geen sprake van giftige grond, zoals hierboven reeds is omschreven. De besluitvorming voor het project ligt momenteel bij de Raad van State, pas na hun goedkeuring zal gestart worden met de werkzaamheden. Een startdatum is nog niet bekend.

Vraag 4: Bent u van mening dat de huidige bodemkwaliteit van de giftige grond voldoende in kaart is gebracht? Zo ja, waar blijkt dit uit en wat zijn de gemeten waarden?
Antwoord: Er is geen sprake van giftige grond, zoals hierboven reeds is omschreven. Gedurende het werk wordt de kwaliteit van de toe te passen grond gekeurd en namens de diverse belanghebbende bevoegde gezagen nauwkeurig gecontroleerd door de Omgevingsdienst Midden-en West-Brabant (OMWB). Zij toetsen aangeleverde informatie op juistheid en volledigheid.
In het grondstromenplan staat beschreven waar deze grond aan dient te voldoen en hoe dit wordt gecontroleerd. Deze werkwijze is standaard en in lijn met ons beleid.

Vraag 5: Is het met de huidige geldende wetgeving voor bodemverontreiniging legaal om de giftige grond van de oude spoordijk, met ten dele klasse 'industrie' vanwege o.a. zware metalen en ten dele 'niet toepasbaar' vanwege verontreiniging met PFAS, toe te passen in de GOL-wegenstructuur binnen onze gemeentegrenzen? Zo ja, waarom en welke wetgeving weegt u hierin mee? Zo nee, waarom niet, op basis van welke wetgeving is dit en wat gaat u doen als de plannen om deze giftige grond binnen onze gemeentegrenzen toe te passen worden doorgezet om dit te voorkomen?

Antwoord: Er is geen sprake van giftige grond, het gaat hier om grond met de klasse ‘Industrie’. Het is toegestaan deze grond toe te passen. Dit staat beschreven in onze Nota Bodembeheer, paragraaf 5.1.2.6.

Vraag 6: Vindt u het aannemelijk dat de giftige grond bij toepassing voor de
GOL- wegenstructuur, net zoals op de huidige locatie bij de oude spoordijk (gezien waterbodemonderzoek uit 1994), waterbodemverontreiniging zal veroorzaken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zoals hierboven al is beschreven wordt er geen giftige grond toegepast in de GOL-wegenstructuur. Deze zal dan ook geen waterbodemverontreiniging veroorzaken.

Vraag 7: Vindt u het wenselijk als dergelijke giftige grond binnen onze gemeentegrenzen voor de GOL-wegenstructuur wordt toegepast? Zo ja, hoe maakt u hierin de afweging tussen kosten en veiligheid van de waterkwaliteit, en omliggende grond?

Antwoord: Zoals aangegeven wordt geen giftige grond toegepast binnen dit project. Dit is conform de Nota Bodembeheer.

Vraag 8: Rondom de betreffende GOL-wegenstructuur ligt ten dele landbouwgrond, bent u het met ons eens dat toepassing van de giftige grond problemen kan gaan opleveren voor de bruikbaarheid van de landbouwgrond, zoals door verspreiding van giftige stoffen via oppervlaktewater? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u eraan doen om deze risico's weg te nemen?

Antwoord: Nee die risico’s zijn er niet. Er is geen sprake van het toepassen van giftige grond.

Vraag 9: Vindt u dat de natuurdoelstellingen van de GOL-wegenstructuur goed samen gaan met de toepassing van de giftige grond? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Zoals gezegd is de kwalificatie ‘giftig’ niet juist. De grond die wordt toegepast vormt geen gevaar voor de omgeving. Er is derhalve geen strijd met natuurdoelstellingen.

Vraag 10: Bent u van mening dat de financiële risico’s van het toepassen van de giftige grond binnen onze gemeentegrenzen voor de GOL-wegenstructuur, die voortvloeien uit het mogelijk moeten saneren van de giftige grond en (grond)waterverontreiniging, voldoende in kaart zijn gebracht? Zo ja, op welke risicoanalyse baseert u dit inzicht en wie is aansprakelijk in deze casus?

Antwoord: Zie het antwoord op vraag 9.
 

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, De burgemeester,

drs. B. van der Ploeg drs. J.M.L.N. Mikkers

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen dieren slachtoffer van infra & noodzaak tot maatregelen

Lees verder

Schriftelijke vragen gevaar van niet opgeruimde gemaaide grasaren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer