Schrif­te­lijke vragen niet meer fokken met herten


Indiendatum: 26 jan. 2023

Den Bosch, 26 januari 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: niet meer fokken met herten

Geacht college,

Vandaag heeft minister Adema voet bij stuk gehouden en aangegeven dat herten niet op de positieflijst komen te staan1. Een meerderheid van de Kamer zal de minister hierin te steunen. De positieflijst (voor zoogdieren) zal daarmee per 1 januari 2024 geëffectueerd worden. Vanaf dat moment mag er niet meer met zoogdieren die niet op de positieflijst staan gefokt worden. Op dit moment hebben in ieder geval dierenpark De Saren en dierenpark Prins Hendrik herten met wie gefokt wordt. Nu het Rijk een duidelijke beslissing neemt over het dierenwelzijn en welke dieren in ieder geval niet meer gehouden mogen worden lijkt het ons evident dat de gemeente Den Bosch hierin zo snel mogelijk volgt en per heden stopt met het fokken van dieren die niet op de positieflijst staan. Juist met de in het bestuursakkoord gestelde ambitie om een volgende stap in het dierenwelzijnsbeleid te zetten zou het deze ambitie onderstrepen wanneer niet tot 1 januari 2024 gewacht wordt om te stoppen met fokken van dieren die niet op de positieflijst staan, maar om daar direct mee te stoppen.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Hoeveel dieren van welke diersoorten die niet op de positieflijst staan wonen er op een kinderboerderij of dierenparkje binnen onze gemeente? En op welke locaties wonen zij?
  2. Bent u het met ons eens dat nu de minister met steun van Kamer zich duidelijk uitspreekt over welke dieren niet gehouden kunnen worden in verband met dierenwelzijn, dat het onverantwoord is om tot 1 januari 2024 te wachten met het stoppen met fokken van betreffende dieren? Zo nee, waarom niet?
  3. Bent u bereid om bij dierenparkjes en kinderboerderijen die direct onder gemeentelijk beheer vallen per direct te stoppen met het fokken van dieren die niet op de positieflijst staan? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u bereid om met dierenparkjes en kinderboerderijen die niet direct onder gemeentelijk beheer vallen, maar die allen wel door de gemeente gefaciliteerd worden, zo veel als mogelijk en binnen uw bevoegdheid ligt, te sturen op het niet meer fokken met dieren die niet op de positieflijst staan, per heden? Zo nee, waarom niet?

Wij kijken uit naar uw beantwoording.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen

1 https://nos.nl/artikel/2461317-bambi-gevoel-of-niet-hertenkampen-zullen-na-2024-verdwijnen

Indiendatum: 26 jan. 2023
Antwoorddatum: 28 feb. 2023

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 26 januari 2023 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: dieren die niet meer op de positieflijst huis- en hobbydieren voorkomen.

Voordat we ingaan op uw vragen, willen we het volgende toelichten. De positieflijst huis- en hobbydieren wordt per 1januari 2024 van kracht. Vanaf die datum mogen geen dieren meer worden aangeschaft of verkocht worden die niet op de lijst voorkomen . Ook mag er met het bestaande dierenbestand vanaf die datum niet meer gefokt worden . Dieren die voor die datum gehouden zijn, mogen blijven tot hun overlijden. Dat geldt ook voor de jongen waarvan het dier op dat moment drachtig is.

Het is wellicht goed vooraf te melden dat de gemeente op dit vlak geen toezichthoudende bevoegdheden heeft: deze liggen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de Landelijke Inspectie Dierenwelzijn.

Herten komen vanaf die datum niet meer voor op de positieflijst. Voor deze diersoorten geldt het hierboven aangegeven regime. Uiteraard staat niet ter discussie dat de gemeente zich houdt aan wet­ en regelgeving. Het besluit stelt ons met het oog op dierenwelzijn wel voor dilemma's hoe hier mee om te gaan. Deze lichten we hieronder toe.

Herten paren ook in gevangenschap gedurende de bronstperiode (najaar). Een mogelijkheid om bevruchting te voorkomen is de bokken te herplaatsen of hen te castreren. Castratie bij volwassen bokken leidt in een aantal gevallen tot afwijkend gedrag in de groep, waardoor deze bokken alsnog elders geplaatst moeten worden door middel van uitruil. Omdat alle parken die herten houden, met hetzelfde dilemma te maken hebben, kan door overaanbod van hertenbokken uitruil van dieren mogelijk problematisch worden . Dat stelt ons ook voor een moreel dilemma, omdat we in het uiterste geval gezonde dieren naar de slachter zouden moeten afvoeren. Dat proberen we te voorkomen.

We winnen daarom eerst advies in voordat we een standpunt innemen over hoe we invulling geven aan het verbod op het houden van herten. Zodra we op basis van deze adviezen een standpunt hebben ingenomen, zullen we de raad via het Raadsinfobulletin informeren.

Op deze vragen kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1: Hoeveel dieren van welke diersoorten die niet op de positieflijst staan wonen er op een kinderboerderij of dierenparkje binnen onze gemeente? En op welke locaties wonen zijn?

Antwoord: Op de gemeentelijke dierenparkjes houden we: Prins Hendrikpark: 5 hindes en 1volwassen bok; De Saren: 5 hindes en 1volwassen bok.

Van de stichtingen die een dierenpark of kinderboerderij beheren, de volgende opgave gekregen:

Oosterhoeve: 5 hindes en 1 bok (gecastreerd); Geitenbrij: 7 hindes en 1 bok (niet volwassen) ; 't Heike: 4 hindes.

Vraag 2: Bent u het met ons eens dat nu de minister met steun van de Kamer zich duidelijk uitspreekt over welke dieren niet gehouden kunnen worden in verband met dierenwelzijn, dat het onverantwoord is om tot 1januari 2024 te wachten met het fokken van dieren die niet op de positieflijst staan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Nee. Zoals hierboven aangegeven willen we eerst advies inwinnen voordat we een standpunt innemen.

Vraag 3: Bent u bereid om bij dierenparkjes en kinderboerderijen die direct onder gemeentelijk beheer vallen per direct te stoppen met het fokken van dieren die niet op de positieflijst staan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Nee. We willen eerst advies inwinnen, voordat we een standpunt innemen over hoe om te gaan met het dilemma om hertenbokken te herplaatsen dan wel te castreren.

Vraag 4: Bent u bereid om met dierenparkjes en kinderboerderijen die niet direct onder gemeentelijk beheer vallen, maar die allen wel door de gemeente gefaciliteerd worden, zo veel als mogelijk en binnen uw bevoegdheid ligt, te sturen op het niet meer fokken met dieren die niet op de positief/ijst staan, per heden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zie onze toelichting. Wij kunnen het onmiddellijk stoppen van fokken niet afdwingen bij de stichtingen, omdat de wetgeving dit tot 1 januari 2024 toestaat.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, drs. B. van der Ploeg

De burgemeester, drs. J.M.L.N. Mikkers

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen ontmoediging GFT-inzameling strijdig met duurzaamheidsambities en afvalvisie

Lees verder

Rondvraag voortgang aanlijnen honden in het Bossche Broek

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer