Schrif­te­lijke vragen op de bres voor de recy­clebare fles


Indiendatum: 8 aug. 2023

Den Bosch, 8 augustus 2023

Betreft: vragen ex art. 71 R.v.O.

Onderwerp: op de bres voor de recyclebare fles

Geacht college,

Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op plastic flessen van minder dan een liter. Twee jaar na de invoering blijkt 42 procent van deze kleine flesjes nog niet ingeleverd te worden. Daarmee wordt het wettelijke doel van 90% bij lange na niet gehaald. Gisteren verscheen in verschillende media bericht over de geringe mate waarin kleine plastic flesjes worden ingeleverd bij de hiervoor bedoelde punten. Landelijk wordt slechts 58% van de plastic flesjes weer ingeleverd[1], dit betekent dat landelijk zo’n 378 miljoen kleine plastic flesjes per jaar[2] verdwijnen in het afval of nog erger, in de natuur.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen geeft aan dat de meeste mensen, 91%, wel weten dat er op kleine plastic flesjes statiegeld zit2. Flesjes (en blikjes) die niet worden ingeleverd worden vaak weggegooid door mensen die onderweg een kleine verpakking kopen/nuttigen, een inleverpunt wordt niet gemakkelijk getroffen, men wil wel snel van een leeg flesje (of blikje) af en het flesje (of blikje) wordt dan maar weggegooid, wat de kans dat flesjes en blikjes in het restafval belanden groot maakt, daar op veel plekken in de publieke ruimte afvalscheiding/PBD-scheiding (nog) niet gebeurt. Dat betekent vernietiging en verspilling van grondstoffen en meer restafval dat verbrand wordt met alle vervuilende gevolgen van dien. Stichting Afvalfonds Verpakkingen geeft aan dat gewenning bij consumenten nodig is voor het inleveren van kleine plastic flessen en blikjes. De stichting geeft aan: “Nu is het nog een probleem dat veel mensen die in de buitenlucht wat drinken niet weten waar ze met hun afval heen moeten. We willen kijken hoe we het nog makkelijker kunnen maken.” De stichting pleit voor meer inleverpunten.

Gedragswetenschapper Luuk Bos geeft aan dat doneerringen op prullenbakken, wanneer deze consistent aanwezig zijn, ook een oplossing kunnen bieden1. Vanuit een oproep van De Bossche Groenen in mei 2022 zijn er eind 2022 acht doneerringen aangebracht, drie in Rosmalen, daarvan twee op de Campus aan de Lanen en één in centrum van Rosmalen, drie bij de drie verschillende uitgangen van de Rompertpassage en twee bij de Helftheuvelpassage. In drukke gebieden zoals de binnenstad en de omgeving rondom het centraal station waar veel kleine plastic flesjes en blikjes gebruikt worden zijn echter nog geen doneerringen aanwezig. Wel wordt op dit soort locaties veel in openbare prullenbakken gezocht naar flesjes en blikjes met statiegeld. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties voor de mensen die hun hand in de prullenbakken steken, doordat zij zich bijvoorbeeld kunnen snijden aan ander afval in de prullenbak. Daarnaast zorgt het zoeken naar flesjes en blikjes met statiegeld in prullenbakken er in sommige gevallen voor dat de zakken uit de prullenbakken worden gehaald en dat er afval in de buitenruimte verspreid raakt.

Wij hebben hierover de volgende vragen aan u:

  1. Ziet u mogelijkheden om met Bossche verkooppunten in gesprek te gaan om meer inleverpunten te realiseren, ook met de kleine verkooppunten die formeel onder de ontheffing van het verplicht realiseren van een inleverpunt vallen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?
  2. Ziet u mogelijkheden om bijvoorbeeld met pictogrammen in de buitenruimte aan te geven waar dat er inleverpunten aanwezig zijn?
  3. Kunt u aangeven of dat er in Den Bosch op het centraal station ook een inleverpunt gerealiseerd gaat worden, zoals de NS op verschillende stations van plan is? Zo ja, kunt u aangeven wanneer deze realisatie verwacht wordt?
  4. Ziet u mogelijkheden om Bosschenaren, bezoekers en passanten te attenderen op het inleveren van kleine plastic flesjes en blikjes, ook onderweg, bijvoorbeeld in samenwerking met Arriva en/of de NS?
  5. Ziet u mogelijkheden om in de publieke buitenruimte meer afvalscheiding te realiseren en zo onnodig restafval te voorkomen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?
  6. Bent u bereid om meer doneerringen te plaatsen, mogelijk in samenwerking met verkooppunten van kleine plastic flesjes en blikjes? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?
  7. Ziet u mogelijkheden om via de VNG, G40 en/of B5 gemeenten het onderwerp doneerringen op de agenda te zetten en op die manier zo veel mogelijk tot een consistente aanwezigheid van doneerringen te komen.

Wij kijken uit naar uw beantwoording.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren,

Eileen Samshuijzen


[1] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-nog-niet-gewend-aan-statiegeld-ruim-40-procent-van-plastic-flesjes-wordt-niet-ingeleverd~bad9f123/

[2] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/24/statiegeld-op-kleine-plastic-flesjes-voor-minder-zwerfafval

Indiendatum: 8 aug. 2023
Antwoorddatum: 19 sep. 2023

Geachte mevrouw Samshuijzen,

In uw brief van 8 augustus 2023 stelt u raadsvragen ex artikel 71 Reglement van Orde over: op de bres voor de recyclebare fles.

Het beschikbaar stellen van voldoende inzamelpunten voor statiegeld flesjes en blikjes is een taak van Statiegeld Nederland. Wij als gemeente hebben hier geen invloed op. Landelijk is er momenteel aandacht voor het realiseren van voldoende inleverpunten. Zie ook berichtgeving van de NOS op 8 september jongsleden: Meer statiegeldapparaten nodig, inzameling 'ronduit teleurstellend' (nos.nl)

Wel doen we het nodige aan het bestrijden van zwerfvuil en voorlichting over zwerfvuil. Zo kunnen kinderen en volwassen inwoners van de gemeente zich aanmelden als wijkheld. Hiermee willen we niet alleen onze medewerkers die prullenbakken legen en zwerfafval opruimen ontlasten. We hopen hiermee een gedragsverandering te bewerkstellingen voor het voorkomen van zwerfafval.

Op uw vraag kunnen wij u het volgende antwoorden:

Vraag 1:

Ziet u mogelijkheden om met Bossche verkooppunten in gesprek te gaan om meer inleverpunten te realiseren, ook met de kleine verkooppunten die formeel onder de ontheffing van het verplicht realiseren van een inleverpunt vallen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Nee, we volgen hierbij het beleid van het rijk. In gesprekken met ondernemers- en winkeliersverenigingen zullen we aandacht vragen voor dit punt, maar niet voor niets is er gekozen voor een bepaalde selectie van verkooppunten. Voor kleine bedrijven is het logistiek ingewikkeld om te voorzien in inleverpunten

Vraag 2:

Ziet u mogelijkheden om bijvoorbeeld met pictogrammen in de buitenruimte aan te geven waar dat er inleverpunten aanwezig zijn?

Antwoord:

Nee, we zijn terughoudend met het toepassen van pictogrammen in de buitenruimte.

Vraag 3:

Kunt u aangeven of dat er in Den Bosch op het centraal station ook een inleverpunt gerealiseerd gaat worden, zoals de NS op verschillende stations van plan is? Zo ja, kunt u aangeven wanneer deze realisatie verwacht wordt?

Antwoord:

Nee, dit is aan de NS. Bij ons is op dit moment niet bekend of op het centraal station een inleverpunt gerealiseerd wordt. We zoeken afstemming met NS om te achterhalen wat de planning hiervoor is. Alleen supermarkten groter dan 200m2 en bemande tankstations zijn momenteel (landelijk) verplicht om statiegeld in te nemen. Overige verkooppunten zijn (landelijk) niet verplicht statiegeld in te nemen. Zie ook Innamepunt - Statiegeld Nederland.

Vraag 4:

Ziet u mogelijkheden om Bosschenaren, bezoekers en passanten te attenderen op het inleveren van kleine plastic flesjes en blikjes, ook onderweg, bijvoorbeeld in samenwerking met Arriva en/of de NS?

Antwoord:

Nee, Statiegeld Nederland heeft een grote, landelijke campagne lopen om mensen te motiveren blikjes en plastic flesjes in te leveren. Deze campagne komt onder andere op televisie, abri’s en sociale media. Zie: nieuwsberichten bij campagne-page - Statiegeld Nederland. Wij voeren geen eigen campagne en hebben dus ook geen samenwerking met Arriva/NS.

Vraag 5:

Ziet u mogelijkheden om in de publieke buitenruimte meer afvalscheiding te realiseren en zo onnodig restafval te voorkomen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Nee. Dit om meerdere redenen; op steeds meer verpakkingen komt statiegeld, wat er overblijft is restafval. De praktijk is helaas dat afvalscheiding in de openbare ruimte niet werkt. Als tussen het plastic afval etensresten of ander restafval zit, wordt alles afgevoerd als restafval.

Vraag 6:

Bent u bereid om meer doneerringen te plaatsen, mogelijk in samenwerking met verkooppunten van kleine plastic flesjes en blikjes? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:

Ja. Bij de proeflocaties van de doneerringen wordt tijdens de reguliere lediging van de afvalbakken gekeken of er gebruik wordt gemaakt, en of de doneerringen leiden tot meer zwerfafval rond de afvalbakken. De resultaten met betrekking tot het gebruik van de doneerringen geven nog geen aanleiding tot uitbreiding. Ook constateren we nauwelijks meer zwerfafval dat te herleiden is naar het zoeken naar statiegeldflesjes en –blikjes in afvalbakken, ook op locaties waar geen doneerringen zijn geplaatst. We verwachten dat als het eenmaal meer gewoonte is om flesjes en blikjes in te leveren, deze niet meer in de afvalbak worden gegooid en het dus ook minder aantrekkelijk is om naar flesjes en blikjes in de afvalbakken te gaan zoeken.

Desondanks gaan we onderzoeken of een doneerring meerwaarde heeft en praktisch uitvoerbaar is op de bakken in de binnenstad.

Vraag 7:

Ziet u mogelijkheden om via de VNG, G40 en/of B5 gemeenten het onderwerp doneerringen op de agenda te zetten en op die manier zo veel mogelijk tot een consistente aanwezigheid van doneerringen te komen?
Antwoord:

Nee, We zien hier geen meerwaarde in.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend ,

Burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch,

De gemeentesecretaris, drs. B. van der Ploeg

De burgemeester , drs. J.M.L.N. Mikkers

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen ganzenpoep: bescherm ganzen tegen negatief sentiment & help inwoners met overlast

Lees verder

Schriftelijke vragen uitblijven communicatie omtrent brand Afvalstoffendienst

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer