Grote renovatie van de stads­bi­bli­o­theek


Huis73 wordt flink gere­no­veerd én verduur­zaamd!

19 april 2023

Huis73, de stadsbibliotheek, gaat ingrijpend worden verbouwd én verduurzaamd. Hierdoor kan de functie van het gebouw nog beter worden vervuld, doordat meer ruimte in het gebouw kan worden benut, wat bijvoorbeeld voor flink meer studieplekken zal zorgen. Erg belangrijk is ook dat het gebouw up-to-date wordt gemaakt qua warmte & energie: het gebouw gaat veel zuiniger en duurzamer worden. Voor de Partij voor de Dieren zijn hier drie punten erg belangrijk:

  • Grijp direct de mogelijkheid aan om te verduurzamen tot energielabel A: nu staat in de plannen dat het gebouw in ieder geval tot label B wordt verduurzaamd en dat het nog een optie is om het tot label A te brengen. Wat ons betreft zou het een gemiste kans zijn om niet direct tot energielabel A te werken. De stap hier toe houdt namelijk een WKO-installatie in. Wanneer we dit in een later stadium uitvoeren zal het gebouw opnieuw minimaal twee maanden moeten sluiten en zal dit veel meer kosten met zich meebrengen dan wanneer we nu de investering doen. Wij zijn erg blij dat de wethouder dit volledig met ons eens is en dat we de toezegging hebben gekregen dat we direct op label A inzetten!
  • Verduurzaming zit niet enkel in stenen: in het café van Huis73 wordt veel gegeten en gedronken. In dit aanbod zijn de plantaardige mogelijkheden nog sterk beperkt. Dierlijke producten zijn niet diervriendelijk en hebben o.a. een CO2 impact die 10 tot 50% hoger is dan die van plantaardige producten. Een gemiste kans wanneer met de verbouwing van de bibliotheek niet ook de menukaart verbouwd wordt en de keuken meer in balans komt. Huis73 is het gelukkig roerend met ons eens en gaat dit uitvoeren!
  • We kunnen duurzaam bouwen, maar dan moeten we alsnog niet meer stoken dan nodig. De Rijksoverheid pleit er voor om de thermostaat in overheidsgebouwen niet hoger dan op 19 graden te zetten in de winter. In het huidige plan staat voor Huis73 echter 21 graden aangegeven. Dat is in een gemoderniseerd overheidsgebouw allereerst niet nodig qua temperatuur en ook hier moet de voorbeeldrol uitgedragen worden. Niet alle partijen zijn dit met ons eens, Huis73 zelf wel, zij geven aan de thermostaat inderdaad niet hoger dan 19 graden te zullen zetten. Super!

In de video zie je de bijdrage van Elise van Diejen namens de Partij voor de Dieren waarin zij onze standpunten in de vergadering toelicht.

Gerelateerd nieuws

Een autoweg door de nieuwe wijk Bossche Stadsdelta

In de commissie omgeving is op 18 april voor het eerst uitvoerig gesproken over de nieuwe grote wijk "De Bossche Stadsdelta",...

Lees verder

Geen intensivering maar extensivering van veehouderij

Het komt nog geregeld voor in Den Bosch dat een veehouderij wil uitbreiden, wil intensiveren, ook wanneer dit niet binnen het...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief