De gemeente geeft het groene voorbeeld
Via groenbeheer en onderhoud heeft de gemeente veel invloed op de lokale biodiversiteit en ecologie. Gelukkig groeit de bewustwording, maar nog te vaak geven financiële afwegingen de doorslag bij aanbestedingen en de gekozen beheersvormen. Dat kan en moet beter!
- De gemeente gebruikt inheemse en klimaatbestendige biologische zaden, bloemen en planten die worden geselecteerd op hun bijdrage aan de biodiversiteit. Den Bosch kiest hierbij voor een variatie aan soorten op elke locatie.
- Den Bosch beheert het openbaar groen ecologisch en dus zonder gebruik van gif en nematoden of bacteriepreparaten. De gemeente zorgt ervoor dat uitvoerders van het groenonderhoud in bezit zijn van een certificering voor ecologisch bermbeheer (Kleurkeur). Ecologisch groenbeheer vraagt om specifieke kennis. Fouten waarbij dier en natuur het slachtoffer zijn moeten voorkomen worden.
- Wanneer er wordt gemaaid gebeurt dit op een wijze en met een frequentie die zo gunstig mogelijk is voor de biodiversiteit. We bieden ruimte aan stoepplantjes. Bloeiende bloemen laten we staan en boomspiegels worden met rust gelaten.
- Voor het maaien wordt altijd eerst zwerfafval geruimd om de versnippering van zwerfafval in de natuur te voorkomen. De gemeente maakt de maaiplanning bekend aan inwoners zodat lokale zwerfafvalgroepen hierop in kunnen spelen.
- Als mensen overlast ervaren van dieren, mogen de dieren daar niet de dupe van zijn. We kiezen voor preventie, door menselijk gedrag aan te passen via communicatie, en zoeken oplossingen in de ecologie, door de natuurlijke balans te herstellen en ruimte te geven aan natuurlijke vijanden. Er wordt geen gebruik gemaakt van gif en middelen die de ecologie verstoren.
- Bladblazers op fossiele brandstof worden verboden vanwege de schadelijke effecten op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Blad wordt alleen verwijderd op verharde plekken waar dat nodig is uit veiligheidsoverwegingen. Op andere plekken blijft het liggen als voeding voor de bodem en als schuilplaats voor kleine dieren.
- Werkzaamheden in het groen, zoals maaien, kappen, snoeien, rietsnijden en het uitbaggeren van sloten vinden alleen plaats wanneer dieren niet verstoord of gedood worden en in geen geval tijdens de broed-, paai- en zoogtijd of tijdens de winterrust van dieren.
- Door turfwinning worden waardevolle hoogveengebieden buiten Nederland vernietigd. Daarom gebruikt de gemeente geen turf meer. In plaats hiervan wordt lokaal gewonnen compost uit snoei- en GFT-afval gebruikt. Er komt voorlichting over het kiezen van duurzame potgrond en tuinaarde.
- Er worden strenge duurzaamheidseisen en dierenwelzijnseisen gesteld aan alle pachtovereenkomsten van de gemeente.
- De gemeente organiseert adviesmomenten met deskundigen waar Bosschenaren handvatten krijgen om hun tuin ecologisch in te richten. Ook wordt op de gemeentewebsite verwezen naar handige tips voor een milieuvriendelijke tuin.
- Al het gazon in beheer van de gemeente dat geschikt is voor omvorming tot ruw gras is uiterlijk in 2023 omgevormd.
Het standpunt De gemeente geeft het groene voorbeeld is onderdeel van: Een duurzame Bossche economie
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
Moties
Vragen
Nieuws
- 28 februari 2023 Motie: begrens de groei van zonnevelden
- 28 februari 2023 Motie: oevers Noorderplas natuurinclusief en diervriendelijk
- 31 januari 2023 Motie: duurzame landbouw op de Bossche pachtgronden
- 8 november 2022 Motie: geen biomassaverbranding in ‘s-Hertogenbosch
- 8 november 2022 Motie: betrek verduurzaming in de beheer- en onderhoudsstrategie van het gemeentelijk vastgoed
- 14 juni 2022 Motie: vertel het eerlijke verhaal - noodtoestand klimaat en biodiversiteit
- 31 mei 2022 Motie: een leefbare toekomst binnen de draagkracht van de Aarde
- 16 mei 2023 Mondelinge vragen maaien openbare ruimte in mei
- 12 mei 2023 Schriftelijke vragen strijden tegen de tegeltuin, sterk sturen op groen
- 24 januari 2023 Schriftelijke vragen ontmoediging GFT-inzameling strijdig met duurzaamheidsambities en afvalvisie
- 12 december 2022 Schriftelijke vragen make-over Burgemeester Loeffplein, alternatief voor stenen
- 28 oktober 2022 Schriftelijke vragen acties voor Den Bosch uit UNEP rapport d.d. 27-10-2022: The Closing Window
- 13 oktober 2022 Schriftelijke vragen Schaduw over Dutch Food Week 2022
- 28 juli 2022 Schriftelijke vragen nieuwe oeverversteviging Noorderplas - onderwaterjacht actief gefaciliteerd door de gemeente?