Slachten dieren kinder­boer­de­rijen gaat door


Gemeen­teraad stemt tegen stoppen met slachten en het verbe­teren van het dieren­welzijn

4 juli 2023

Bijna 130 dieren zijn in vijf jaar naar het slachthuis zijn gebracht. En dat zijn enkel nog de cijfers van de gemeentelijke dierenparkjes, want van de overige dierenparkjes en kinderboerderijen hebben we geen cijfers. Bijna 130 gezonde dieren die onnodig omkomen. Bijna 130 individuen, individuen die één leven hebben, een leven dat voor hen nét zo waardevol is als dat jouw leven dat voor jou is en mijn leven voor mij is.

Op de gemeentelijke dierenparkjes is dit ons eigen beleid, daar hebben de vrijwilligers op deze dierenparkjes niet in te kiezen. Dat gaat om de keuzes die wij maken. We kunnen er dus voor kiezen om nodeloos dieren naar het slachthuis te blijven brengen. We kunnen er voor kiezen om niet zo veel dieren te fokken dat er vervolgens onvoldoende ruimte voor alle dieren is en ze "dan maar" worden afgevoerd naar het slachthuis. Dieren willen niet dood. We kunnen er dan ook voor kiezen om ze niet dood te maken. Hierop hebben wij samen met 50PLUS een motie ingediend. Verschrikkelijk en onbegrijpelijk dat het overgrote deel van de gemeenteraad het belangrijker vindt om jaarlijks jonge, "knuffelbare", dieren te hebben, en het dan voor lief neemt dat er dan dieren ten koste daarvan de dood in gejaagd worden. Dat partijen én de wethouder "dierenwelzijn" dit dan "onvermijdelijk" vinden.

Ook vindt het overgrote deel van de gemeenteraad niet belangrijk of dat het algemene dierenwelzijn op de dierenparkjes en kinderboerderijen goed genoeg is. Het kinderboerderijenbesluit biedt duidelijke handvatten over hoe optimaal dierenwelzijn te realiseren op de kinderboerderijen en dierenparkjes. Wij vroegen in een motie, samen met 50PLUS en Volt, dan ook om met de kinderboerderijen en dierenparkjes in gesprek te gaan over het kinderboerderijenbesluit, met de beheerders én de vrijwilligers. En om met hen af te stemmen welke veranderingen voortkomend uit het kinderboerderijenbesluit zij wenselijk zouden vinden en hen hierbij te ondersteunen, bijvoorbeeld door hier mogelijk externe hulp bij aan te bieden. Maar ook door bij te dragen in de kosten van de mogelijke wijzigingen, wat primair éénmalige kosten en geen wereldbedragen zullen zijn. Als gemeente dragen wij verantwoordelijkheid voor de dierenparkjes en kinderboerderijen, de gemeenteraad wil graag dat ze bestaan en faciliteren dit. Dan hebben we ook de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat de faciliteiten zo zijn dat het dierenwelzijn optimaal is.

Ons hart breekt van hóé er over de dieren en hun levens gesproken wordt. Wij gaan uiteraard door met de strijd voor rechtvaardigheid voor deze dieren!

Het volledige debat zie je in onderstaande video.

Gerelateerd nieuws

Hervorming jeugdzorg

Opnieuw dreigt een enorme bezuiniging op de jeugdzorg. Dit zal ook gevolgen hebben voor de gemeente, daarom is de gemeenteraa...

Lees verder

Succes! De plantaardige keuze wordt mogelijk in Den Bosch!

Yes! Een stap voorwaarts in de eiwittransitie! Onze motie, ingediend samen met GroenLinks, De Bossche Groenen en Volt, is aan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief