Yes! Geen uitbreiding van herten in gevan­gen­schap in Den Bosch


Herten­bokken geste­ri­li­seerd

18 september 2023

Eind januari werd bekend dat per 1 januari 2024 een positieflijst voor zoogdieren geldt: een beperkte lijst van zoogdieren die regulier in gevangenschap gehouden mogen worden. Goed nieuws was dat herten niet op deze lijst staan: herten zijn niet bedoeld als gehouden dieren, dit is niet diervriendelijk, zo wijst de wetenschap uit. Met dieren die niet op de positieflijst staan mag per de ingangsdatum niet meer gefokt worden.

Bossche dierenparkjes "lenen" enkele damhertenbokken zodat er hertenkalfjes komen, ook woont er een damhertenbok permanent op een parkje in Den Bosch. Direct op het goede nieuws van de positieflijst hebben wij de gemeente Den Bosch gevraagd om per direct te stoppen met het fokken van herten. In het voorjaar besloot de gemeente hier positief op, de hertenbokken zouden gesteriliseerd worden. Tussentijds is de positieflijst nog uitgesteld, de lijst geldt niet meer per 1 januari maar per 1 juli 2024. Desondanks is het gelukt: begin september zijn de Bossche hertenbokken gesteriliseerd. Ook de "geleende" bokken, die blijven nu permanent in Den Bosch wonen. Wanneer zij terug zouden gaan naar de "uitlener" dan zou er namelijk een aanzienlijke kans zijn dat zij niet meer zo lang zouden leven.

Wij zijn ontzettend blij met deze uitkomst, alle dieren blijven in leven en er wordt ondanks dat de datum van het fokverbod nog in de toekomst ligt nu al niet meer met de herten gefokt, erg belangrijk omdat de bronsttijd in het najaar is. Chapeau gemeente Den Bosch voor deze diervriendelijke beslissing!

Gerelateerd nieuws

Slachten dieren kinderboerderijen gaat door

Bijna 130 dieren zijn in vijf jaar naar het slachthuis zijn gebracht. En dat zijn enkel nog de cijfers van de gemeentelijke d...

Lees verder

Bosschenaren dreigen energietoeslag mis te lopen, wij roepen op tot actie

De landelijke hoeveelheid aanvragen voor de tegemoetkoming energiekosten bij blokaansluiting is kleiner dan verwacht. Mede da...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief