Bossche Kanto­ren­visie: weinig lokale werk­ge­le­genheid en geen groene ambitie


21 september 2023

Het bestuur van onze stad wil graag meer kantoren bouwen. Wij signaleren dat hierbij hoofdzakelijk het bedrijfsleven wordt gediend en er niet geredeneerd wordt vanuit de behoefte van onze inwoners. Er lijkt een blind vertrouwen in dat wat de bedrijven vragen ook het beste is voor ons als gemeente en als samenleving. Hierbij is geen rekening gehouden met welke werkgelegenheid voor inwoners van Den Bosch en regio relevant is. Ook meldt de gemeente in haar kantorenvisie dat duurzaamheid van kantoren belangrijk is. Maar in haar plannen weegt de gemeente klimaatschade van bouw van kantoren níét mee (bouw is goed voor 10 tot 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot). Nogal frappant.

Wij zouden graag zien dat de kantorenvisie helpt bij het creëren van banen die interessant zijn voor de lokale regio. Wij vinden het waardevol als mensen dicht bij huis kunnen werken: comfort in reistijd én beter voor de Aarde. Een gemeente moet er toch zijn voor haar inwoners? En niet (enkel) voor de bedrijven. Dus: lokaal werken, waar mensen het liefst met de fiets naartoe kunnen, als een essentiële schakel voor een duurzame toekomst. Dat dit er toe doet blijkt wel uit de cijfers. Zo is de CO2-uitstoot van een gemiddelde woon-werkverkeerrit (60 km) al groter dan het CO2-budget wat je per dag als mens maximaal kan uitstoten, wanneer wij de klimaatdoelstellingen willen halen.

Hoe nu verder? Wij zien veel mogelijkheden voor Den Bosch om met de inwerkingtreding van de omgevingswet strengere eisen te stellen op het gebied van duurzaamheid bij nieuwbouw. Hierover hebben wij samen met De Bossche Groenen en de SP een motie ingediend, helaas neemt de meerderheid van de gemeenteraad genoegen met de huidige landelijke minimum eisen, de BENG-norm. Ook zien wij samen met de eerder genoemde partijen mogelijkheden om beter in te zetten op lokale werkgelegenheid voor Den Bosch en regio. Helaas vindt de meerderheid van de gemeenteraad het niet relevant of dat de banen die er gecreëerd worden lokaal kunnen worden ingevuld.

Gerelateerd nieuws

Den Bosch Datastad? Vergeet de impact op de Aarde niet

Den Bosch wil zich graag verder ontwikkelen als Datastad. En zegt dat te willen doen op een verantwoorde manier, die bijdraag...

Lees verder

Een helpende hand voor de Dierenvoedselbank

4 oktober: Dierendag. Daar moet wat de Partij voor de Dieren betreft bij stil worden gestaan, want niet ieder dier in Den Bos...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief