Bouwen, bouwen, bouwen in het groen?!


De opof­fering van het Prins Hendrikpark voor peperdure woningen

25 februari 2024

Huizen bouwen, heel belangrijk. We zitten nog steeds midden in een wooncrisis. Dat betekent echter niet dat we dan maar lukraak overal huizen moeten bouwen. Nee, wonen is meer dan een huis alleen, wonen is ook een prettige leefomgeving. En precies dat is wat met de bouwplannen in het Prins Hendrikpark zal verdwijnen, zowel voor alle mensen en dieren die nu al in de buurt van het park wonen, als wel voor de mensen die in de drie geplande torens zullen gaan wonen.

Veel partijen geven aan: “hier stond vroeger het Brabantbad”. Tja dat werd in 1966 gebouwd. Sindsdien is er veel veranderd. Onze gemeente krijgt steeds meer woningen en inwoners. En hoe meer mensen, hoe meer druk op de beschikbare ruimte. Nu op basis van een ontwikkeling van 60 jaar geleden het park kapot maken, dat is stomste wat we hier kunnen doen. Wij hebben in de vergadering van 20 januari dan ook aangegeven: kom uit die tunnelvisie van bouwen en besef dat mensen ook groen en leefruimte nodig hebben. Hoe zijn we nog geloofwaardig als we op maandag bespreken hoe belangrijk het is om meer groen te krijgen en vervolgens letterlijk de dag erna dat het een goede keuze is om het groen te slopen. Dat is toch niet uit te leggen, wanneer we zo makkelijk groen inleveren dan blijven die groenambities luchtkastelen.

Wanneer er in het Prins Hendrikpark gebouwd wordt, dan komen er wat woningen, dat klopt. Wel zijn dit 49% dure woningen, woningen die op papier al duur genoemd worden. Slechts 25% wordt sociale huur, terwijl bijna dubbel zo veel nodig is. Dan nog 12% betaalbare koop en 14% "middenhuur", een huursegment dat voor veel mensen absoluut niet betaalbaar is. Veel dure woningen dus en geen aangenaam leefklimaat, zowel voor de nieuwe bewoners als voor huidige omwonenden. 2/3 van de respondenten van een enquête gehouden in 2021 geeft aan dat zij niet willen dat er in het Prins Hendrikpark gebouwd wordt. En toch zet het college deze plannen door.

Op 5 maart stemt de gemeenteraad over de wijziging van het bestemmingsplan om de bouwplannen mogelijk te maken. Wij zullen dan opnieuw pleiten om niet in het park te bouwen. En we doen een appèl op GroenLinks om als groene partij hier ook tegen te stemmen. GroenLinks heeft aangegeven niet enthousiast te zijn over de plannen, maar wél voor te stemmen. Wanneer blijkt dat er inderdaad een grote impact op het park zal zijn, dan wil GroenLinks kijken naar de mogelijkheden om dit te herstellen. Dat is nu juist waar de pijn zit. Wanneer dit megalomane groenbederf eenmaal gebouw is, is het te laat. Dit stukje groen krijgen we nooit meer terug. Wij hebben GroenLinks opgeroepen om vast te houden aan hun idealen en 5 maart tegen dit plan te stemmen!

Gerelateerd nieuws

Debat verkeersveilig: ruim baan voor voetgangers en fietsers!

30 januari vond het sluitstuk van het verkeersveiligheidsdebat plaats, namelijk de behandeling van moties in de gemeenteraad....

Lees verder

Een groener Den Bosch: snel radicaal vergroenen voor mens én dier!

Het uitvoeringsprogramma voor een groenere en meer klimaatbestendige gemeente is vastgesteld. Een mooie ontwikkeling, al was ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief